Annons

Annons

Fasansfulla upptäckten i Allt för Sverige: ”Kan inte tänka mig något mer skrämmande”

Det blir kuslig stämning i veckans avsnitt av "Allt för Sverige" när deltagarna får veta att en kvinna murats in levande i väggen på slottet där de ska övernatta. "Hon är knappast en själ som har fått ro", säger Dylan Ratell i programmet.

Det återstår bara sex deltagare i SVT-serien ”Allt för Sverige”. Alla har de kommit till Sverige för att lära sig om sina förfäder och om det svenska samhället. I veckans avsnitt får deltagarna besöka Torpa stenhus i Västergötland, och det blir som att ta ett steg in i historien.

Annons

Deltagarna får klä sig i tidstypiska 1500-talskläder, äta medeltida mat och prova på svärdsfäktning. Dessutom ska deltagarna sova över på slottet – som sägs vara hemsökt av spöken.

Torpa stenhus. Bild: SVT

På kvällen tar de en tur genom slottets alla mörka korridorer och i ett av rummen gör de en upptäckt som får håret att resa sig på armarna.

– För länge sedan bodde en riddare på Torpa med sina två döttrar. En av dem hade varit på en resa till Danmark och när hon kom tillbaka, berättade hon för sin syster att pesten hade brutit ut i Danmark, berättar deltagaren Cosondra Sjostrom för de andra.

”Började mura in henne levande”

När deras pappa fick reda på att hans dotter befunnit sig i närheten av pestsmittade fattade han ett fruktansvärt beslut.

– Utav rädsla för pesten bestämde pappan att flickan skulle muras in. Han väckte sin dotter mitt i natten, placerade henne på en stol och började mura in henne levande. Flickans syster, som var helt förkrossad, pratade med henne genom väggen i fyra dagar. Dem femte dagen svarade inte längre systern.

Amanda Orozco, Cosondra Sjostrom och Ann Oswald. Bild: SVT

Systern lade då en förbannelse på väggen, och alla som har försökt riva väggen sedan dess har enligt legenden dött. Historien gör stort intryck på deltagarna, som alla blir djupt berörda av det de fått höra. Att hon fortfarande kan finnas där inne i väggen, chockar dem.

– Jag kan inte tänka mig något mer skrämmande. Att bli levande begravd och att lida så mycket innan sin död, gör att hon knappast är en själ som har fått ro, säger Dylan Ratell.

Dylan Ratell. Bild: SVT

Andra som spökar

Förutom den inmurade flickan får deltagarna ta del av en rad andra historier om olika sedan länge döda invånare på slottet. Till exempel den om treåriga Gustav Stenbock som under tragiska omständigheter drunknade i gårdens brunn. Många besökare på Torpa stenhus har vittnat om att de har sett en blek liten pojke vandra runt i slottets korridorer.

Också lille Gustavs pappa, greve Gustaf Otto Stenbock, sägs spöka i slottet.

– Om man står under målningen av honom vid midnatt och ropar hans namn, börjar slottet enligt legenden att skaka så våldsamt att ingen kan stå upp, säger Cosondra.

”Allt för Sverige” sänds söndagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Här rodnar deltagarna i Allt för Sverige – efter Anders Lundins sexlektion

Hittade kärleken i Allt för Sverige – nu gifter de sig

Anders Lundin i stinkande ormgrop


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…