Annons

Annons

Fatima blev könsstympad som 4-åring

Mer än 100 miljoner kvinnor är könstympade. Fatima Nur från Somalia är en av dem. Tack vare sin mormor och pappa kom hon till Sverige och har fått ett fantastiskt liv mot alla odds - nu kämpar hon för att få till en lag mot stympningen.

Fatima var bara 4 år när hon blev könsstympad hemma i Somalia. Foto. Elisabeth Ohlson Wallin

Fatima var bara 4 år när hon blev könsstympad hemma i Somalia. Foto. Elisabeth Ohlson Wallin

Sjuksköterskan slet av mig underbyxorna och band fast mina ben

Fatima Nur, 54 år är mycket framgångsrik i sitt jobb på Skatteverket och sitter som fullmäktige i Stockholms läns landstings hälso- och sjukvårdsutskott. Ingen skulle kunna ana vad hon bär på. Minnena från uppväxten i Somalia är nattsvarta och gör mycket ont. När hon var fyra år könsstympades hon enligt den uråldriga sed som finns där och som säger att alla flickor ska stympas.
– Mamma dog då hon födde mig. Ett öde som hon delar med många barnaföderskor. Idag förstår jag att det berodde på följderna av att hon stympats, säger Fatima med sorg och berättar att hon växte upp hos sin älskade mormor.
Fatima blev stympad på ett sjukhus och inte, som många andra flickor, hos en ”klok” gumma. Något hon är väldigt tacksam för då det inte är så noga med hygienen i gummornas kök.
En morgon fick Fatima åka till sjukhus i taxi med mormor och det kändes så stort och spännande.
– Mormor hade sagt att jag skulle omskäras, men jag förstod inte var det var.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Blev fastbunden och nästan helt ihopsydd

Läkaren sa åt henne att ta av sig underbyxorna. Men Fatima ville inte eftersom hon fått lära sig att det hon hade därnere var det finaste hon hade och att ingen annan skulle få se det.

Det går inte att säga hur ont det gjorde och jag skrek så att taket lyfte

– Sjuksköterskan slet av mig underbyxorna, drog isär mina ben och band fast dem. Så fick jag tre sprutor, en i klitoris och en i varje blygdläpp. Det går inte att säga hur ont det gjorde och jag skrek så att taket lyfte. Sköterskan blev arg och skällde på mig. Sedan kom det något vasst och det blev varmt av blodet då mina inre blygdläppar och klitoris skars bort.
Läkaren sydde ihop Fatima och lämnade en öppning på ett par millimeter, hon fick en stelkrampsspruta och sedan var det bara att åka hem i taxi.
Väl hemma var det stor fest med massor av sötsaker och Coca Cola, alla sjöng, dansade och klappade händer. Fatima fick nya kläder och guldörhängen i present.
– Men jag var inte med för jag hade så ont. Och inte kunde jag visa att jag var ledsen, för då tyckte de inte att jag uppskattade vad de gjorde för mig.
Läkaren hade sytt ihop hennes urinrör och hon fick enorma problem med att kissa. I veckor satt hon på toaletten nästan hela tiden, då det tog väldigt lång tid för kisset att komma ut.
– Det var hemskt, som att hälla citron i öppet sår, säger hon ledset.
I Somalia är det väldigt varmt och man måste dricka mycket vatten. Ett par år efter ingreppet kissade Fatima bara två gånger om dagen.
– Eftersom det gjorde ont och tog så lång tid så undvek jag att kissa.
Pappan insåg att något var fel
När Fatima var tretton fick hon mens och blodet klumpade sig då det inte kunde rinna ut naturligt.
– Jag drog ut klumpar av blod, det var så otäckt. Magen svällde och ofta svimmade jag av smärtorna, berättar hon.
Fatimas mormor förstod inte att Fatimas besvär berodde på könsstympningen. Hennes mamma hade haft samma symtom och mormor trodde att problemen var ärftliga.
Det trodde inte hennes pappa som flyttat till Sverige. Fatima åkte till honom för att utreda sina menstruationsproblem.
– Först vägrade jag och ville inte att någon skulle få se mitt underliv. Men så gav jag med mig och jag öppnades lite grann, men inte helt.
Läkaren opererade om hennes urinrör så att det blev lättare att kissa.
– Jag fick också p-piller som förtunnade blodet och det blev lättare att ha mens.
Fatima stannade kvar hos sin pappa i Sverige och 1979 gifte hon sig med en somalisk man.
– Jag led inte av våra samlag för jag var så kär. Ändå var det svåra samlag men jag trodde att det skulle vara så och jag hade ingen att prata med. Men min man var mycket mån om mig.
Läkaren förstod inte hur hon kunnat bli gravid
1980 blev Fatima gravid. Läkaren på mödravårdcentralen kunde inte begripa hur det gått till så trång som hon var i underlivet. Under graviditeten öppnades hon helt för att de skulle kunna undersöka fostret och för att hon skulle få lättare att föda.
– Det gick inte att söva mig eftersom jag var med barn. Så det gjorde lika ont som när jag könsstympades, samma hemska sprutor, samma vassa föremål, lika mycket blod…
Då hon efter två år blev gravid med sitt andra barn hade hon kollat upp så att hon fick ordentlig hjälp av en kirurg.
– Det kändes tryggt och gjorde inte alls ont som gången innan.
Fatima skiljde sig efter ett par år. Så småningom träffade hon en ny somalisk man och fick två barn till med honom. Men hon skiljde sig igen och är nu särbo med en svensk man.
– Det tog lång tid innan han fick titta på mig. Men han säger att jag inte har något som helst att skämmas för. Han älskar mig precis som jag är, skrattar hon lyckligt.
En stor missuppfattning bland västerländska kvinnor är att de som är omskurna inte kan njuta. Det berättar Fatima är helt fel.
– Idag njuter jag, för känslan och kärleken sitter inte mellan benen, ler hon.
Idag har fatima ett stort hus, ett jättebra jobb, fyra underbara barn och en svensk man.
– Det kunde jag väl aldrig ha trott när jag gick omkring i hettan på Afrikas horn.

Min dotter har sluppit gå igenom detta
Numera tänker hon sällan på ingreppet.
– Men varje gång jag skall berätta känner jag hur benen omedvetet pressas ihop i skydd, säger hon.
Alla hennes kvinnliga släktingar är könsstympade.

Fatima är glad att hon kunnat bryta släktens förbannelse. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Fatima är glad att hon kunnat bryta släktens förbannelse. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Min dotter som föddes i Sverige 1980 är den första i vår klan som sluppit denna förbannelse – det tackar jag Sverige för

Fatima var den första kvinna som gick ut i media och berättade att hon är könsstympad.
– Mina barn tycker att jag är stark som gör det. Och min yngsta dotter som pluggar till läkare är superstolt.
Ända sedan den första dottern föddes har Fatima varit politiskt engagerad och arbetar för att få en lag som stoppar könsstympning av kvinnor. Även om det är förbjudet i Sverige så sker det i så många länder.
– Det handlar också om att få fram rekommendationer som ska följas för hur könsstympade kvinnor ska behandlas. Och även att öka kunskapen hos lärare och inom sjukvården.
Förra året dog hennes älskade mormor.
– Hon har betytt precis allt för mig och var min förebild för att stå emot kulturen med omskärelse, ändå trodde hon att hon gjorde rätt som lät mig könsstympas. Jag har accepterat det. Tack och lov var jag hos henne då hon somnade in som en mycket gammal kvinna.

 

 

Av: Kicki Biärsjö Foto: Elisabeth Ohlson Wallin


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…