Annons

Annons

Därför ska du hänga tygpåsen på kroken i hallen

Diska kökssvampen, duka med rest-tapas och häng tygpåsen på en krok i hallen. Det är några av tipsen för att lyckas med grön sparsamhet i hushållet.

Spara grönt i köket. Bild: IBL

Hushållsekonomi blir så mycket roligare om man också gör en insats för miljön genom att snåla. Här är fem enkla saker du kan göra för både miljön och plånboken.

Förläng livstiden på köksredskapen istället för att köpa nytt. Bild: IBL

1. Skippa wettextrasan – byt till bomull

Köp en hederlig gammal disktrasa i bomull som du kan använda om och om igen. Du får så klart tvätta den mellan varven men slipper slit och släng!

2. Shoppa med tygkasse

När du ska gå till affären så är det smart att ha en kasse eller fler i tyg som du använder till detta. Du sparar både miljö och pengar på att skippa plastpåsen eller papperskassen. Ett tips är att hänga tygkassarna på krokhängaren vid jackan så glömmer du dem inte.

3. Diska diskborsten

Ser diskborsten och kökssvampen ofräscha ut? Innan du slänger dem i soporna kan det vara idé att köra dem en omgång i diskmaskinen. Så ökar du livslängden ett tag till. Och slipper köpa nytt. Men om du hittar en diskborste i tagel, till exempel på marknader eller i välsorterade köksbutiker, köp den! Den håller ännu längre.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Planera kyl- och frystömning så minskar svinnet. Bild: IBL

4. Maxa resterna

Är du bra på att spara rester i kylen men sämre på att äta upp dem? Använd då hellre frysen så håller de längre och kan pytsas ut över tid. Ett förslag är också att man inför en restätardag där kylskåpet töms och rester från frysen plockas fram. På så sätt blir det lite struktur och ruljangs i hyllor och fack.

Ett tips, för att sätta lite guldkant på det hela, är att införa rest-tapas och sätta fram flera rätter på bordet samtidigt.

5. Häng på glastburkstrenden

Har du också lagt märke till att återanvända glasburkar blivit trendigt på kaféer, restauranger och inte  minst i mattidningarnas recpetbilder. Det är ju inget annat än ett gediget husmorstips från förr. Ett tips som tål att upprepas. Gamla marmeladburkar med lock är utmärkt förvaring för till exempel rester i kylskåpet eller ströbröd i skafferiet. Geléburkar är, som bekant, finfina att använda som dricksglas.

Text: Henrik Högström
Källa: Netto

Läs också:

9 oväntade sätt du kan använda diskmedel

Jenny sätter guldkant på äldrematen till budgetpris!

Plast, papper eller tyg? Detta är den bästa kassen!


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…