Annons

Annons

Fest för kronprinsessan Victoria!

Ända sedan Victoria fyllde 1 år har hon firats på sin födelsedag på Öland. I år är det 39:e gången som kronprinsessan Victoria firas och det blir bland annat tillsammans med programledaren Kalle Moraeus.

Programledare Kalle Moraeus har den stora äran i år.

Det blir traditionsenlig födelsedagshyllning i SVT när kronprinsessan Victoria fyller 39 år.
I ”Grattis kronprinsessan!” som sänds i SVT 1 den 14 juli klockan 21:00 gratulerar programledaren Kalle Moraeus  födelsedagsbarnet tillsammans med ett gäng artister. Vi får bland annat se  och höra Loa Falkman, Charlotte Perrelli, Frans Jeppson Wall, Lisa Miskovsky, Jon Henrik Fjällgren och Molly Pettersson Hammar med sång och musik på Borgholms idrottsplats.

Annons
Nationaldagshälsning från Kronprinsessan Victoria, Prinsessan Estelle och Prins Oscar, 6 juni 2016.

Nationaldagshälsning från Kronprinsessan Victoria, Prinsessan Estelle och Prins Oscar, 6 juni 2016.

Med på plats lär även båda barnen vara – prinsessan Estelle har varit med och skuttat runt på gräset i flera år. Men i år är det lillebror Oscars debut på Solliden.

I år är det 38:e gången som kronprinsessan Victoria firas på Öland. Kapellmästaren Johan Landqvist och hans orkester kompar även artisterna i år. Victoriastipendiet tilldelas i år Henrik Lundqvist. Nyfiken på varför? Så här lyder motiveringen:

”Henrik Lundqvist är Sveriges främsta ishockeymålvakt genom tiderna. Han har under en följd av år varit en av New York Rangers största stjärnor. Henrik Lundqvist är den vinstrikaste målvakten i föreningens historia och den målvakt som har spelat flest matcher i Rangers. Inte mindre än fem gånger har han varit nominerad till NHL:s bästa målvakt. Hans framgångar i Tre Kronor har resulterat i ett OS-guld, tre OS- och VM-silver. Dessutom har han varit uttagen i såväl OS, VM och NHL:s All Star Team.”

Victoriastipendiet, som har blivit en höjdpunkt inom idrotts-Sverige, delas ut under hyllningarna till kronprinsessan sedan 1979. Stipendiet delas ut till den eller de idrottare som utfört en extra meriterande bedrift under året.
Den första stipendiaten, 1979, var Ingemar Stenmark. På senare år har några av vinnarna varit: simmaren Sarah Sjöström (2015), Sveriges skidstafett lag både damer och herrar (2014), skidåkaren Johan Olsson (2013), curlingspelaren Anette Norberg (2012), ishockeyspelarna och tvillingbröderna Daniel och Henrik Sedin (2011) och skidåkaren Charlotte Kalla (2010).

Sammanställt av Erika Svernström Foto: Andreas Hillergren

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…