Annons

Annons

Lin- och ulldagar på Skansen!

Under Skansens lin- och ulldagar kan man se hela processen från fibrer till färdigt garn och vackra stickade dräkttröjor.

Kofta Skansen

För alla som älskar handarbete och hantverk pågår en av årets höjdpunkter på Skansen just nu. Den 21-24 augusti är det lin- och ulldagar med en massa kul och intressant att titta på och göra.

Annons

I Delsbogården vävs det underbredor med linnetrasor. En underbreda är en äldre typ av underlakan.

Där kan man också hitta fina Delsotröjor i rött och grönt – som den på bilden ovan. Några är nystickade, medan andra är original från 1800-talet som nu visas upp. Man kan också få lära sig lite om sticktekniken.

Älvrosgården håller man på med lin – bråkar, skäktar, häckla och spinner.

IMG_2119

Denna bild är från förra årets ulldagar på Skansen.

I Bollnässtugan kan man titta på vackra fälltäcken och sängryor i ylle. Passa också på att lyssna på Skansens byalag som berättar hur man tar hand om sina ylleplagg. De är oerhört kunniga och har samlat på sig en massa knep och tips.

Tingsvallen kan man lära sig att knyppla.

Och en av höjdpunkterna förra året var att få se hur en gammal vadmalsstamp fungerar. Förr stampade man det färdigvävda ylletyget för att det skulle bli extra varm vadmal eller vindtätt kläde att sy ytterkläder av.

IMG_2115

Det grå byltet är ylletyg som man släpper ner tunga trästockar på – det är det som är själva stampandet och kraften som lyfter trästockarna kommer från ett vattenhjul.

Text och bild: Johanne Ländin

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…