Annons

Annons

Fick hjärtinfarkt av stress

Året Runts kattexpert Susanne Hellman Holmström kom hem en dag och det började sticka i armen. Hon förstod direkt att det var en hjärtinfarkt och ringde 112.

Susanne-Hellman-Holmst

Susanne Hellman Holmström är allas vår kattexpert i SVT:s Go´kväll och i Året Runt och hon har alltid jobbat med katter, bara på lite olika sätt. Hon har bland annat haft kattpensionat, avlat fram en ny ras och drivit butik. Men så fick hon jobb på ett av de stora djurföretagen, så Susanne sålde butiken och gick in i det med allt hon hade. Efter flera års stressande med ett hektiskt schema kom hon hem en dag och mådde lite konstigt.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

– Det stack i armen, jag fick ingen luft och jag insåg plötsligt att det här är på riktigt, jag har fått en hjärtinfarkt! Jag ringde 112 och gav telefonen till min dotter för jag kände att jag var tvungen att fokusera på mig själv, säger hon.
Dottern var panikslagen och ambulansmännen fick snabbt in Susanne i bilen och drog iväg med blåljusen på.
– Jag tänkte att nu ska jag dö. Hade jag gjort allt jag ville? Ja, jag hade haft rätt kul i livet. Men min dotter, jag skulle inte få se henne växa upp, hon var bara 14 år. Det var hemskt, berättar Susanne.

FICK SVÅR PANIKÅNGEST

Susanne kom snabbt in på sjukhuset där de konstaterade en propp i stora kranskärlet. Snabbt hamnade hon på operationsbordet och de gjorde både ballongvidgning och satte in en stent. Återhämtningen var svår och bara fyra veckor senare blev hon dålig igen och fick svårt att andas. Ny ambulansfärd och det konstaterades att hon hade lungemboli.
– Jag fick en vidrig dödsångest och svår panikångest efter det. Jag kunde inte ta mig ifrån mitt hem utan att tro att jag skulle dö. Att köra bil, åka buss, flyg eller tåg eller att bara försöka sitta på hästryggen var helt omöjligt under några år. Min kropp och min hjärna var hela tiden inställd på att jag när som helst och var som helst kunde dö, säger Susanne.
Susanne fick blodförtunnande medicin och långsamt blev hon bättre igen. Men när hon skulle börja jobba sa kroppen stopp. I tre år försökte Susanne att komma tillbaka men det slutade alltid med att hon blev sjukskriven igen.
– Så fort jag blev stressad fick jag ont i hjärtat, så fort jag tänkte en negativ tanke eller gjorde för mycket fick jag ont, berättar hon.
Det var dags att tänka om och försöka se på livet på ett nytt sätt och ändra inriktning.

KATTERNA LUGNAR HJÄRTAT

– Jag frågade mig själv vad min kropp ville göra och svaret blev att bara göra positiva saker som jag mår bra av. Och då var svaret enkelt, katter förstås. Jag skulle hjälpa kattägare med deras katter och jag kan mycket om kattbeteende, så varför inte?
När hon föreslog för SVT att de skulle ha en kattexpert i soffan så tyckte de att det var en bra idé. Och hemma i sitt paradis utanför Hörby väntar fem katter på Susanne när hon kommer hem från sina resor och det lugnar hjärtat. Att stressa går inte längre.
– Jag är så tacksam och lycklig att jag överlevde. Idag tackar jag livet varje morgon och varje kväll.

Av Jessika Devert
Foto Anders Paulsson

Läs om Anna Gelvås, 57, ”Hjärtinfarkten kom helt oväntat”
7 tips för att minaka risken för hjärtinfarkt.

Vill du fråga Susanne om din katts beteende och fostran?

Skriv till Året Runt, Box 27715, 115 91 Stockholm.

Märk kuvertet ”Kattfrågan”.

Du kan också mejla din fråga till [email protected]

 

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Onlinekurs: Stressa ner - lev mer

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder Året runt nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…