Annons

Annons

Fick jag hjärtklappning av magnetkudden?

Kan magnetkudden ha påverkat hjärtat? Året Runts läkare Åsa Rundgren svarar en orolig läsare.

Foto: Shutterstock/IBL

FRÅGA: Jag är 83 år och köpte för en tid sedan en magnetkudde. Jag hade svårt med sömnen, men med kudden sov jag underbart skönt. När min man hade artros och stelhet så tyckte jag att han skulle prova den. Men min man hade också högt blodtryck, och läkaren ville att han skulle ha en blodtrycksmanschett på sig hemma i 24 timmar för att mäta trycket. Alltså hade han manschetten på sig och jag låg med min magnetkudde. Jag fick en fruktansvärd hjärtklappning som jag aldrig haft förut. Han sov mycket bra med sin manschett, jag var dålig och visste inte hur jag skulle 
bete mig, men så tog jag bort magnetkudden och omedelbart försvann hjärtklappningen. Kunde manschetten påverka mitt hjärta?
Sedan provade han magnetkudden, utan manschett, och då blev det likadant med 
mitt hjärta när jag låg intill. Vad beror det 
på? Kan mitt hjärta ha tagit skada?
Sedan har jag också legat ensam med magnetkudden, då blir det likadant med hjärtklappning. Kan jag inte använda den? 
Är det till och med farligt? Blev magnetkudden påverkad av manschetten?
/Orolig

Annons

 

SVAR: Det här är inte en lätt fråga att be
svara eftersom den variant av magnetterapi som du nämner inte är någon vedertagen medicinsk behandling, samt att jag uppfattar att det mer rör sig om en teknisk fråga om själva kudden.
Andra former av magnetterapi har under senare år använts inom konventionell sjukvård, till exempel vid svårläkta sår och benbrott samt vid depression, men ges då bland annat med mycket starkare magnetfält och under kontrollerade former. När det däremot gäller den sorts magnetterapi som du provat finns det väldigt få vetenskapliga studier, och de som finns är oftast bristfällliga, varför det inte för nuvarande är något man inom sjukvården brukar rekommendera, bland annat för att man vet för lite om eventuella effekter. Det hindrar inte att många köper och använder kuddar med insydda små magneter.
Jag tror inte att blodtrycksmanschetten borde ha kunnat påverka din kudde, och inte heller att det lilla magnetfält som anges kunna alstras i kudden borde påverka dig om din man använder kudden, men som du förstått har jag ingen erfarenhet av magnetkuddar.
På din beskrivning låter det som att det var en stark och obehaglig upplevelse när du för första gången fick hjärtklappning. Kan det vara så att det gjorde att du därför reagerade även nästa gång med obehag?
Om du inte längre trivs med kudden kanske du helt enkelt får sluta använda den.
Som ett möjligt alternativ finns det så kallade sömntäcken, tyngdtäcken eller bolltäcken, som används ibland även inom sjukvården för att hjälpa människor att sova bättre.
Fortsätter du att få episoder av hjärtklappning, med eller utan kudde, bör du beställa en tid hos din husläkare för att få det undersökt.
De företag som tillverkar magnetkuddar och magnetmadrasser anger att deras produkter inte ska ge några större biverkningar, utom möjligen svettningar eller stickningar, men att man avråder personer med pace-
maker och gravida från att använda magnetmadrasser.
En idé kan vara att kontakta företaget och höra med dem. Vad jag förstår är dessa kuddar relativt dyra, så frågan är om du kan kanske kan reklamera din eller få en ny, om du trots allt vill försöka igen.

Året Runts läkare Åsa Rundgren svarar på läsarfrågor om hälsa. Skriv till Året Runt, Box 50457, 201 14 Malmö. Märk kuvertet med ”Fråga doktorn”. Eller mejla till [email protected] 

Här kan du också skicka din fråga över mejl samt läsa fler frågor till doktorn!

Läs också:

10 tips för dig med sömnproblem

8 naturmedel som kan förbättra din sömn

 

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…