Annons

Annons

Fin och kanske fransk?

Fraga 398a

FRÅGA: Jag har en liten byrå i glaserad keramik utan någon märkning någonstans. Min mor fick den som barn. Hon är född 1923 och byrån var gammal redan då, men jag fick leka med den när jag var barn! Jag gömde småsaker i den och den är fortfarande hel – inte en flisa fattas på den lilla keramikmöbeln.
Jag har aldrig sett någon likadan smyckegömma eller byrå. Var kan den vara tillverkad och i vilket land?
/Anders B

Annons

SVAR: Vilken dekorativ och rolig miniatyr! Jag har heller aldrig sett något liknande, men ser på stil och utförande att den är från sent 1800-tal, då den härmar de spegelbyråer som fanns i dåtidens eleganta sovrumsmiljöer.
Bland det sena 1800-talets prydnader var lekfullheten ofta stor i formgivningen och det gör dem till i dag underbara ting i våra moderna hem. Troligt ursprungsland för denna omärkta, lilla lockdosa är Frankrike. På auktion borde den klubbas för ca 500 kr.
/Christian Törnros

Fraga 398 b

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…