Annons

Annons

Finansministern: Jag bär min mormors folkdräkt

Som liten ville hon bli konsumföreståndare, hon ser alla melodifestivalprogram och älskar tacos och att göra upp eld. Men den som har präglat vår finansminister Magdalena Andersson till den hon är, det är mormor Berta. Nu bär hon hennes folkdräkt - på jobbet.

Finansminister Magdalena Andersson

Nådiga luntan i all ära. Men det finns en annan sak som vår finansminister Magdalena Andersson också bär med största andakt – det är sin folkdräkt.
– Ja jag känner mig väldigt fin och stolt i den. En folkdräkt är ju alltid rätt, den passar bra vid väldigt många tillfällen. Jag känner mig så stolt i den för den bär en tradition.

Annons

Det var Magdalenas mormor Berta som sydde folkdräkten när Magdalenas mamma jobbade på värdshus i Dalarna där arbetsklädseln var folkdräkt. Även finansministern Magdalena Andersson har haft dräkten i jobbet, på riksdagens öppnande i september varje år, förutom i dansen kring midsommarafton och på julafton med familjen.
– Mest minnesvärda folkdräktstillfället var 2014 när jag för första gången hade blivit vald till riksdagsledamot. Det är speciellt att ha blivit invald i Sveriges riksdag och mormor hade varit väldigt stolt över både det och dräkten, såklart.

Det var Magdalenas mormor Berta som sydde dräkten som är gjord av bomull och silke.

Vad betyder folkdräkten för dig?
– Det är väldigt mycket rötter och mormor i dräkten. Vi hade en väldigt, väldigt nära relation eftersom jag var hennes enda barnbarn.
Både dräkten och mormor kommer från väster-Närke, från byn Granhammar där hennes mamma och morföräldrar bodde.
– De hade ju sommarställe där så jag har ju varit i byn under alla somrar, jular och påsklov. Jag var mycket där veckovis även utan mamma och pappa och man får en annan relation med någon som man är ensam med. Hon var verkligen väldigt mycket mormor.

Hur var mormor som person?
– Hon var omtänksam men bestämd. Och envis.
Hennes medsittande pressekreterare Miriam Abu Eid kan inte låta bli att flika in.
– Jag känner igen de där dragen, säger hon, vilket får båda att gapskratta.
Hemma hos i Magdalenas hus i Nacka utanför Stockholm ståtar mormors gamla plättlagg, mortel och outslitliga stekpannor i gjutjärn.
– Jag har ju även hennes kokbok som hon köpte när hon gifte sig. Jag måste säga att jag använder den i begränsad utsträckning. Det är lite annorlunda recept, som hur man gör duva och så. Men något jag tyckte var allra bäst var hennes stuvade makaroner och hemlagade köttbullar. Det gör jag ofta och gärna.

”Hon älskade mig förbehållslöst”
Även vanor har gått i arv. Precis som mormor Berta satte sig med Magdalenas mamma framför Rapport, så gör Magdalena detsamma med sina barn Björn, 17 och Saga, 15, varje dag.
– För mig som barn var det viktigt att känna den där helt förbehållslösa kärleken från någon utanför den närmaste familjen. Det gav mormor och det skapade en väldig trygghet under min uppväxt. Hon växte upp i en mindre bemedlad familj under förra sekelskiftet och kunde relatera till saker som bidrog till min uppfostran och uppväxt. Det är jag tacksam för.

”Att bli finansminister fanns inte på kartan”
Som barn drömde Magdalena om att bli Konsumföreståndare. Chefstankarna fanns alltså tidigt men att bli finansminister med ansvar för ett helt lands ekonomi fanns inte på kartan. Nu är hon där, hon står stadigt och förhastar inga svar, men bakom hennes korrekta framtoning finns en stor dos folklighet.

”Jag ser allt om Melodifestivalen”
– Jag är ju en sån som gillar ju att äta tacos på fredagarna och tittar på Idol med ungarna. Och Allsång på Skansen är ju så trevligt – jag har själv suttit i publiken, tillkännager hon glatt. Och jag ser allt om Melodifestivalen, alla för- och efterprogram med, säger hon medan pressekreteraren nickar menande. På finansdepartementet hörs Magdalena tydligen ofta nynna på de olika bidragen.

”Jag kan fascineras av folks påhittighet”
Något som hon också har efter mormor Berta är intresset för återanvändning.
– Jag är ofta inne på facebooksidan Återbruka mera, där folk lägger upp de mest inspirerande tips. Även om jag ju inte har särskilt mycket tid att ägna mig åt det så tittar på det där och fascineras av vad folk kommer på.
 Nu har jag målat om trädgårdsmöblerna på altanen i karibiska färger och bredvid en palm. Det är jättesnyggt faktiskt. Sedan gillar jag att göra blomsterplanteringar i kruka. Där kommer mormors gamla zinkbaljor väl till pass.
Dragen av mormor går igen. Men gör mormors fallenhet för handarbete det?
– Både jag och nej, skrattar hon och tittar generat ner en kort stund.
– Men jag hade femma i syslöjd. Och jag fick en symaskin av mormor när jag fyllde 15. Den har jag kvar och sydde mycket på när jag var fattig student. Många kjolar och byxor blev det. Men jag måste ju erkänna att intresset slutar där, ler hon.

Fin från alla håll – finklädd finansminister i folkdräkt.

 

Det här betyder detaljerna på dräkten:

Magdalenas vackra brosch som håller i hop sjalen – ju mer silver desto mer prakt.

Med den röda färgen visade man upp sitt välstånd.

* De skånska dräkterna har ofta mycket silver i smycken, knappar och ärmar. Det var ett sätt att visa upp rikedom och prakt – det fick gärna blänka och skramla.

* Flokullornas dräktjackor (från Dala-Floda) har de mest praktfulla blombroderierna bland folkdräkter, de kallas påsöm.

* Folkdräkternas tillbehör varierade efter tillfälle. Till vardags bar man alltid skinnförkläde över kjolen. Men var det skördetid satte man på sig finsärken ändå – skörden var ungdomarnas jobb och tillfälle att träffa en hjärtevän. Som finast var man på bröllop, jul, påsk, pingst och midsommardagen.

* Kjolarna var ofta randiga och vävdes hemma av lin och ull. Den röda färgen är populär i många dräkter och kommer från koschenill, löss som lever på kaktusar och måste importeras  vilket gör färgen dyr och ett sätt att visa upp sitt välstånd.

* I dessa landskap bär vi oftast dräkter: Skåne, Dalarna, Hälsingland och Lappland.

Källa: Boken ”Scandinavian folklore” av Laila Durán

Finansminsister Magdalena Andersson

Magdalena Andersson får hjälp att ta på sin folkdräkt av sin väninna Kerstin som också har också sytt och broderat hättan.

Personligt med finansministern Magdalena Andersson

Jobbet tar mycket tid – vad prioriterar du på din fritid?
– Att vara med familjen är ju naturligtvis det jag tycker allra mest om, barnen är 15 och 17. Och att vara i naturen. Vi går, paddlar kajak eller cyklar, åker långfärdsskridskor och längdskidor.

Vad tar du med dig ut i skogen?
– Picknick – det är det viktigaste. Något att plocka lingon och svamp i. Och tändstickor – jag tycker väldigt mycket om att göra upp eld och grilla korv. Jag är absolut tält- och triangakökstypen.

Skulle du beskriva dig som äventyrlig och orädd?
– Ja, men jag är aldrig dumdristig. I naturen får man göra en ”välavvägd riskanalys”, skrattar hon. Jag skulle absolut inte skärmflyga eller dyka i några djupa hav. Men att klättra eller gå upp på höga berg är inga problem.

Finns det någon otippad bragd?
– Jag har vunnit ungdoms-SM i simning två gånger och simmar gärna i sjöar sommartid.

Någon dröm du inte hunnit med?
– Min stora dröm, att få familj, är uppfylld. Det är ju det största i livet. Men Vasaloppet har jag bara gjort en gång – det ska jag göra många gånger igen. Och så vill jag gå upp på alla berg i Europa som är över 4000 meter höga.

Vem gör räkningarna hemma?
– Utan att svara på frågan kan jag säga så här – självklart blir det så att min man får ta nästan allt arbete hemma. Jag har extremt mycket jobb och extremt lite fritid i min tjänst.

Både du och maken fyller 50 nästa år – finns det kalasplaner?
– Nej, haha, han vill inte ha med mig. Det blir lite för stort, känner han (Rickard Friberg, ekonom, reds anmärkning). Dessutom sitter jag säkert på något möte i Bryssel på födelsedagen, det skulle inte förvåna mig…

Finns det något du önskar att du vetat mer om när du var 25 år, som är viktigt idag?
– Klimatfrågorna har ju tagit en utveckling som väldigt få förutsåg då.

Vad tror du att den 75-åriga Magdalena gör? Förutom att prenumerera på Året Runt?
– Jag hoppas att jag är ute och stavgår varje dag, att jag träffar något barnbarn varje vecka och att jag är engagerad kanske i läxläsningshjälp eller är stödfamilj för någon nyanländ familj. Har man bara ork och kraft att bidra är det aldrig för sent att engagera sig för någonting.

Din bästa sida enligt dig själv?
– Att jag är viljestark.

Sämsta sida enligt din man?
– Haha, det är att jag jobbar för mycket.

Magdalena om Året Runt:
– Jag läste den alltid hos min mormor. På sommaren kunde jag ligga och läsa följetonger hela dagarna, då hade ju mormor ett gäng så man slapp vänta en hela vecka på nästa. Jag läste det andra också men följetongerna tyckte jag mycket om.

Av Erika Svernström Foto: Catrin Arhusiander


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…