Annons

Annons

Finns det någon behandling mot kronisk migrän?

Migrän är akuta anfall av sprängande huvudvärk som oftast pågår i ett halvt till ett dygn. En del drabbas av kronisk migrän. Vår doktor tipsar hur du kan bota kronisk migrän.

migrän

Lider du också av migrän?

Fråga: Jag är en kvinna, 45 år, som nu fått  diagnosen kronisk migrän. Jag har haft migrän sedan 20-årsåldern och klarat mig skapligt med de vanliga migränmedicin­erna – Anervan etc.
För cirka ett år sedan förändrades migränmönstret. Jag började få mer än 15 dagar med kraftig migränliknande
huvudvärk i månaden. Min fråga är nu, vad det innebär att jag fått diagnosen kronisk migrän? Finns det någon effektiv behandling?
/Mona

Annons

Svar: Tack för ditt brev, bästa Mona.
Mekanismen bakom migrän är inte helt klarlagd, men man anser att det handlar om en neurologisk sjukdom, en i många fall nedärvd och medfödd ökad känslighet i de nerver som förmedlar känselsignaler från både hjärnans blodkärl och hjärn-
hinnorna.

Migrän kommer i återkommande attacker med svår, pulserande huvudvärk. Ofta kommer under en sådan attack även ett kraftigt illamående – eventuellt med kräkningar – och inte sällan ökad och obehaglig känslighet för ljus, ljud och skarpa dofter. Ibland drabbas migränpatient­en av synrubbningar, domningar i ansiktet och till och med talsvårigheter! Anfallen kan sitta i från 4 upp till 72 timmar – ett barn, som har drabbats av migrän, har oftast attacker som varar endast upp till några timmar.

Man räknar med att cirka 10 procent, i Sverige runt 100 000, av alla migränpatienter får den kroniska formen – ofta efter att ha haft så kallad klassisk migrän i mellan 10 och 20 år.

Många migränpatienter lär sig vad som i deras enskilda fall utlöser ett migränanfall och undviker till exempel rödvin, starka
ostar, choklad, stress och p-piller – och naturligtvis rökning.

Ofta kan ett migränanfall kuperas med paracetamol eller acetylsalicylsyra (Magnecyl, Treo etc). Även Diklofenak, Ibuprofen eller så kallade triptaner (Imigran Novum) kan vara effektiva.

En relativt ny behandling är den med injektioner av botox  – som är ett mycket kraftigt nervgift. Botox blockerar frisättningen av de substanser som förmedlar impulserna i känselnerverna och detta leder till minskat antal anfall och ofta även smärt­intensiteten. Det fordras minst 3 behandlingar med botox, innan man kan bedöma hur effektiv behandlingen är i ett enskilt fall. Om botoxinjektionerna fungerar, får patienten ofta ha kontinuerlig behandling med injektioner var tredje månad.
/Stefan Lindroth

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…