Annons

Annons

Finns det någon bot mot mitt barnbarns akne?

Vad kan mitt barnbarn göra för att bli av med sin akne? Året Runts läkare Åsa Rundgren svarar!

Foto: Shutterstock/IBL

Mitt barnbarn besväras av akne. Han är 17 år och tar nu tetracyklin 250 mg men det verkar inte fungera. Han mår så dåligt över detta. Finns det ingen bot? Är det bara att vänta ut?
Bekymrad mormor

Akne är den vanligaste hudsjukdomen i tonåren, framför allt hos pojkar, men är även vanligt hos unga vuxna. Många har lindriga och övergående problem medan andra får mer långdragna och uttalade besvär. Utslagen vid akne sitter oftast i ansiktet men ibland även på bröstet och ryggen. Det är nämligen där de större talgkörtlarna är belägna. I tonåren sker hormonella förändringar hos både flickor och pojkar, vilket kan stimulera talgkörtlarna till ökad talgproduktion. Vid akne ser man en ökad talgproduktion i kombination med en obalans mellan hud som nybildas och gammal hud som stöts bort, och som leder till igentäppning av talgkörtelutförsgången. När utförsgången täpps till ansamlas talg. En bakterie som ingår i hudens normala bakterieflora, Propionibacterium acnes, har då lättare att växa till och dess nedbrytningsprodukter orsakar en inflammation och ibland en varbildning.
Akne beror alltså inte på bristande hygien. Vid akne brukar man rekommendera att rengöra huden morgon och kväll, men inte oftare för det kan torka ut huden.
Det finns många preparat för behandling av akne, både receptfria och sådana som kräver förskrivning av läkare. Lokal behandling är grunden och där hela hudområdet ska behandlas och inte bara enskilda ”finnar”. Det är viktigt att försöka hitta ett preparat man trivs med eftersom det ökar chansen att man vill fortsätta med det och på sikt får ett bättre resultat.
Den behandling som ditt barnbarn nu får, tetracyklin, är antibiotika i tablettform och brukar ges vid måttlig till svår akne. Målet med den är att minska mängden bakterier och motverka inflammation 
i talgkörtlarna. Samtidigt bör man fortsätta med lokal behandling av huden 
i samråd med sin behandlande läkare. Under pågående tetracyklinbehandling bör man undvika direkt solljus. När man äter antibiotika under längre tid kan det påverka bakteriebalansen framför allt 
i mag-tarmkanalen. Vissa personer har god hjälp av tetracyklin men inte alla. Det finns då ytterligare behandlingsmöjligheter, vilka ofta kräver bedömning av en hudläkare då de har mer specifik kunskap och erfarenhet, samt då vissa läkemedel även kräver specialistkompetens. För kvinnor med akne finns möjlighet till hormonell behandling 
i vissa fall. Forskningen är intensiv inom detta område så framöver kommer säkert nya läkemedel att dyka upp.
Generella råd vid akne är att vara försiktig vid val av kosmetika eller täckande produkter, då de annars kan täppa till porerna. Man ska också undvika att klämma på pormaskarna eller finnarna. För mycket solexponering eller solarieanvändande kan förvärra akne. Det kan också värme göra, så det är bra att bära löst sittande bomullskläder om man har akne på kroppen. Tidigare gav man ofta kostråd, men det finns inga vetenskapliga stöd för det. Enstaka personer kan märka att vissa födoämnen ökar besvären, och då får man ju undvika att äta dem.
Det är viktigt att ta tonåringars hudproblem på allvar, eftersom besvären inte sällan påverkar livskvaliteten och det allmänna måendet. Så om inte tetracyklin hjälper tycker jag man bör överväga remiss till en hudspecialist.

Annons

Året Runts läkare Åsa Rundgren svarar på läsarfrågor om hälsa. Skriv till Året Runt, Box 50457, 201 14 Malmö. Märk kuvertet med ”Fråga doktorn”. Eller mejla till [email protected]

Här kan du också ställa en fråga till läkaren, samt läsa fler svar!

Läs också:

Dina fläckar på huden kan vara svamp – så behandlar du

8 sätt att bli av med dina finnar

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…