Annons

Annons

Finns det någon hjälp mot värk i hälsenan

Kan det var inflammation i hälsenan? Doktor Stefan Lindroth svara.

problem med hälsenan

Fråga: Jag är en frisk och pigg kvinna nyss fyllda 72 år, som egentligen bara har ett problem, nämligen att den högra hälsenan värker konstant. Har nu haft detta i drygt ett halvt år och jag börjar tycka att det är mycket besvärligt  – dessutom kan jag inte ta mina dagliga  promenader i skogen som jag alltid gjort.

Annons

Sökte på vårdcentralen och fick diagnosen inflammation och ett recept på en tablett som heter Diklofenak, 50 milligram. Jag började ta 3 tabletter dagligen, men efter 2 veckor gav jag upp. Ingen märkbar effekt av dessa tabletter. Tillbaka till vårdcentralen och nu skickades jag till en sjukgymnast som lärde mig speciella övningar och hon gav mig dessutom stötvågsbehandling. Allt utan effekt på den smärtande  hälsenan. Jag börjar nu bli desperat och undrar om det verkligen inte finns någon fungerande behandling?
/Gudrun

Svar: Tack för ditt brev, bästa Gudrun. Du har nu haft detta smärttillstånd i över 6 månader och det får mig att ifrågasätta den diagnos du fick av din husläkare. Om en vanlig inflammation i hälsenan skulle kallas ”hälsenetendinit”, så skulle jag kalla ditt problem med hälsenan för en tendinos, vilket betyder att det inte alls beror på en inflammation i senan, utan att senan har utsatts för ett antal små förslitningsskador. Dessutom växer det efterhand in små blodkärl in i dessa skador och detta tillsammans med omgivande nerver leder till långvariga, kroniska, smärtor.

Diklofenak, som är ett anti­inflamatoriskt och smärtstillande läkemedel, har sällan någon effekt på denna typ av smärtor. Den stötvågsbehandling du fått skulle kunna vara till hjälp, men den måste då kombineras med speciella träningsrörelser, som en sjukgymnast skulle kunna hjälpa dig med.

Det finns även en relativt ny behandlingsmetod som kallas sklerosering, då man blockerar de nya blodkärl som vuxit
in i senan. Denna behandling är enkel och ger ofta snabb smärtlindring – nackdelen är att man måste upprepa behandlingen för att få ett varaktigt resultat.

I extrema fall kan man ta till en typ av operation, där man skalar bort den ömmande vävnaden – varefter följer en ofta årslång träning efter operationen.

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…