Annons

Annons

Fira äggets dag med god omelett

I dag den 9:e oktober är det Äggets Dag, eller World Egg Day som den heter internationellt. Dagen firas i över 80 länder för 20:e året. Vi bjuder på ett gott omelettrecept och intressanta äggfakta!

Året Runt

Bacon och kantarellomelett

4 personer
10 ägg
1/2 dl vatten
salt, svartpeppar

FYLLNING:
1 gul lök
300 g kantareller, frysta går bra
salt, peppar
150 g bacon, tärnad
3 msk smör
125 g Västerbottensost
3 dl rucola

Annons

GARNERING:
kryddgrönt

Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar. Finhacka löken och stek med kantarellerna i smör. Salta och peppra. Låt svamp och lök rinna av på ett hushållspapper. Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Tärna osten smått. Stek omeletten på svag värme. Peta med en gaffel så att smeten rinner ner överallt. Lägg all fyllning på omeletten och toppa med rucola. Vik omeletten och servera med en sallad.

Av Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

Året Runt

Visste du att:

  • Ägg är, näst efter bröstmjölk, den mest kompletta naturliga näringskällan.
  • I stort sett får man i sig merparten av alla näringsämnen man behöver genom att äta ägg. Det enda som saknas är kolhydrater och vitamin C.
  • Under vinterhalvåret lider många nordbor av D-vitaminbrist. Äggulan innehåller mycket D-vitamin.
  • I Sverige äter vi ungefär 222 ägg per person och år. Det kan tyckas mycket, men jämfört med andra europeiska länder ligger vi i lä.
  • Sverige är ett av få länder där man, utan risk för salmonella, kan äta råa och löskokta ägg.
  • Sverige anses ha den mest ambitiösa djurskyddslagstiftningen i världen. Det innebär en hög djurvälfärd och säker äggproduktion.
  • Ägg är ett klimatsmart sätt att få i sig viktiga näringsämnen.
  • På äggkalkylatorn.se kan du räkna ut hur mycket protein du behöver per dag och hur många ägg det motsvarar.

Källa: Svenska ägg


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…