Annons

Annons

Fira fina far!

Far, pappa, farsa - kärt barn har många namn. I år firas Fars dag den 13 november. Men varför firar vi far egentligen?

Fira fars dag

I början av 1900-talet i staden Spokane i USA fanns en ung kvinna som hette Sonora Smart Dodd. Hon ville uppmärksamma sin pappa William Smart för att han ensam tagit hand om henne och hennes fem småsyskon efter att mamman dött under förlossningen av familjens sjätte barn. Sonoras initiativ spred sig och 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Men det skulle dröja ända tills 1966 innan president Lyndon B Johnson instiftade tredje söndagen i juni som Fars dag över hela USA.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

” Pappa bli kan varje herre, vara det är mycket värre.”
Tage Danielsson (1928-1985)

Onödigt fjäsk?
På 1960-talet var många negativa till högtiden, som bland annat kallades ”onödigt fjäsk” och ett ”kommersiellt jippo”. På senare år har Fars dag kritiserats för att den hyllar kärnfamiljen med konservativa värden och en traditionell mansroll. Både Mors och Fars dag har dessutom kritiserats för att de utesluter barn som saknar föräldrar.

VISSTE DU ATT…

En slips till far…
Idag är slipsen den vanligaste Fars dag-presenten och varannan pappa får en ny slips på Fars dag. Andra populära presenter är rakvatten, handskar, halsduk och plånbok.

Ett ljus i novembermörkret
Fars dag infaller på olika datum runt om i världen. I Sverige firas högtiden den andra söndagen i november.

En milstolpe
Första gången Fars dag firades i Sverige var 1931.

Av Katarina Markiewicz
Foto AOP-IBL


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…