Annons

Annons

Fira kärleken med en tårta

Baka en tårta för att fira Alla hjärtans dag. Apelsin och kaffe ger den härlig smak. Tårtan kan med fördel göras dagen innan.

Choklad- och tryffeltårta

14–16 bitar
200 g smör
4 ägg
5 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
3/4 dl starkt kaffe
Tryffelglasyr:
150 g mörk choklad (ca 70 % kakaohalt)
1 dl vispgrädde
2 msk honung
50 rumsvarmt smör
ca 2 cl apelsinlikör (kan uteslutas)
Garnering:
1 1/2 dl hallon
1 dl vispad grädde
hjärtpyntströssel

Annons

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och låt det svalna. Rör ihop ägg, smör och socker. Sikta ner de torra ingredienserna. Vänd ner kaffet och rör om.

Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Lägg ett smort bakplåtspapperi botten. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt svalna.

Tryffelglasyr: Grovhacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde och honung. Häll över chokladen och rör tills chokladen smälter. Vänd ner smöret under omrörning. Tillsätt ev apelsinlikör. Låt krämen svalna.

Bred ut tryffeln över tårtan. Låt den vila kallt i 15 minuter.

Garnera tårtan med hallon och spritsade gräddrosor med hjärtpynt på.

Recept Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell 

 


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…