Annons

Annons

Fira med smörgåstårta!

När kungen och Året Runt fyllde 50 år överraskade vi honom med en rekordlång smörgåstårta som naturligtvis serverades på Kungsgatan. Nu firar vi båda 70 år med att bjuda på ett kungligt gott recept.

Smörgårstårta

Tårtan kan göras ett par dagar i förväg och förvaras i frysen. Garnera vid serveringstillfället.

8 personer
Botten:
225 g kavring
2 msk smält smör

Fyllning:
150 g finhackade räkor
3 gelatinblad
1 dl matyoghurt
1 dl creme fraiche
1 skalad och finhackad
rödlök
2 msk finhackad dill
1 1/2 dl riven lagrad ost
6 cl brännvin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Annons

Topping:
500 g skalade räkor
300 g kräftstjärtar
röd rom
dillvippor
limeskivor

Lägg plastfolie i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Kantskär kavringen och mixa eller riv den fint. Blanda smulorna med smöret och tryck ut i formen. Låt vila svalt
ca 20 minuter. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen och smaka av. Krama ur gelatinet och smält på svag värme i en kastrull. Vänd ner i fyllningen och rör om.

Bred fyllningen över kavringsbottnen, släta till ytan och låt stelna i frysen minst 4 timmar. Ta ut tårtan och lägg på ett fat och garnera ca 30 minuter före serveringsdags.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…