Annons

Annons

Valnöts- och fikonbröd på rågsurdeg

Sätt en egen surdeg! Grundreceptet får du här. Av den kan du bland annat baka härligt valnöts- och fikonbröd. Följ bara våra recept här.

Valnöts- och fikonbröd

Baka detta goda och saftiga valnötsbröd på surdegen nedan eller köp färdig sudeg. Brödreceptet hittar du längre ner!

Surdegar

Sätt en egen surdeg! Av den kan du bland annat baka härligt valnöts- och fikonbröd. Se recept nedan.

Grundrecept rågsurdeg

Dag 1: Blanda ihop 65 g fint rågmjöl mjöl och 125 g vatten i en bunke som ger degen stor plats. Sätt på lock eller plasta in. Låt stå i rumstemperatur 10-12 timmar.

Dag 2: Mata degen med 65 g vatten och 65 g rågmjöl. Rör om och låt stå i rumstemperatur med lock eller plast över natten.

Annons

Dag 3: Mata surdegen igen med 65 g vatten och 65 g rågmjöl, sätt på lock eller plast. Ställ surdegen i kylen över natten.

Dag 4: Mata igen med 65 g vatten och 65 g rågmjöl, sätt på lock eller plast. Ställ i kylen över natten.

Dag 5: Baka det bröd du vill göra. Blir det surdeg över kan du spara den i en stor lufttät burk i kylen och mata den en gång i veckan.

 

Fikonbröd

Valnöts- och fikonbröd

2 bröd:
30 g jäst
5 dl vatten, kallt
150 g rågsurdeg
1/2 dl mörk sirap
1/2 dl rapsolja
1 1/2 msk salt
1 tsk malen anis
3 dl rågmjöl
10–11 dl vetemjöl
100 g valnötter
6 torkade fikon, klipp bort den hårda kvisten
2–3 msk rapsolja

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt surdeg, sirap, olja, salt, anis och rågmjöl. Arbeta in vetemjölet lite i taget till en smidig deg och arbeta degen i degblandare 5-10 minuter. Tillsätt valnötter och fikon i bitar. Låt degen jäsa övertäckt i 2 timmar.

Häll ut oljan på en plåt och vänd degen i oljan och dela i två bitar och baka ut den till två limpor. Pudra lite mjöl över och skåra bröden på längden med en vass kniv. Låt jäsa övertäckt ytterligare en timme.

Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda brödet på näst nedersta falsen ca 50 minuter. Låt svalna på galler.

Av Elisabeth Johansson
Foto: Ulf Svensson

Läs också:

Superknepet! Baka surdegsbrödet i grytan

Så bakar du det perfekta brödet – 5 enkla steg

Så förvarar du bröd på bästa sätt

 


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

 

 



Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…