Annons

Annons

Fiskgratäng med vitvinssås

Torsk och lax serverad med krämigt potatismos och en god och smakrik vinsås. Så gott!

 

Fiskgratäng med vitvinssås

4 personer
800 g potatis, mjölig
1 dl mjölk, varm
salt, vitpeppar
1 äggula
300 g torskfilé
300 g laxfilé
salt, svartpeppar

Vitvinssås:
1 gul lök
5 champinjoner
3 msk finhackad persilja
4 krossade vitpepparkorn
2 msk smör
5 dl vatten
2 msk fiskfond
5 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1 msk smör
1 msk mjöl
1 1/2 dl riven ost, lagrad
200 g skalade räkor

Annons

Garnering:
dill
citron
räkor

Gilla Året Runt på Facebook

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och dela potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa eller stöt potatisen fint.
Blanda moset med het mjölk och matfett. Smaka av med salt och peppar. Rör ner en äggula.
Spritsa moset i en smord ugnsform utmed kanterna.
Putsa fisken och dela i bitar. Salta och peppra och placera bitarna i formens mitt.
Finhacka lök, svamp och persilja. Fräs tillsammans med pepparkornen i lite smör utan att det tar färg. Tillsätt vatten, fiskfond och vitt vin.
Låt sjuda ca 20 minuter. Sila. Tillsätt grädde och reducera såsen tills det är ca 5–6 dl kvar.
Smält smöret och blanda med mjölet. Red av såsen med blandningen. Häll vinsåsen över fisken.
Gratinera ca 15 minuter. Ta ut och strö över halva mängden ost. Grädda vidare ca 5 minuter; när 2 minuter återstår, tillsätt resterande mängd ost samt skalade räkor.
Garnera med dill, lite räkor och citronskivor.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…