Fläskfile med svamp – recept
4 personer
600–700 g fläskfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 + 2 msk smör
200 g champinjoner, gärna
små hela
250 g steklök
3 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
2 msk fransk senap
2 msk finhackad persilja
1 msk finhackad rosmarin
1 msk pressad citronsaft
1 msk maizenaredning
Garnering:
persilja, rosmarin eller dragon
Servering:
rostade rotfrukter, se recept
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Putsa fläskfilén och skär köttet i skivor. Salta och peppra runt om. Bryn köttet på båda sidor i en stekpanna med 2 msk smör. Ta upp
köttet.
3. Ansa svampen. Om svamparna
är stora, halvera eller skär dem kvartar. Skala lökarna. Fräs lök och svamp i en stekpanna med 2 msk smör. Lägg tillbaka köttet i stekpannan och tillsätt grädde, fond,
senap, persilja, rosmarin och citronsaft; låt koka på medelvärme, ca 15 minuter. Red av såsen.
4. Vid servering: Garnera med
persilja och/eller rosmarin/dragon.
Servera med rostade rotfrukter.
Rostade rotfrukter
4 personer
Sätt ugnen på 200°. Tvätta och skär 800 g delikatess- potatis och 400 g sötpotatis i bitar. Lägg i en långpanna med bakplåtspapper. Skala och skär 300 g morötter i bitar och lägg i långpannan. Ringla 2 msk olivolja över. Strö på 1 tsk flingsalt och 3 msk hackade färska örter, t ex persilja och rosmarin. Blanda. Tillaga strax under mitten i ugnen tills rotfrukterna fått fin färg och känns klara, 30–35 minuter.
Av Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell