Annons

Annons

Fläskfilé och pastagratäng

Krämig gratäng med fläskfilé och pasta, en middagsfavorit!

Allt i en form, fläskfilé, bacon, pasta och en krämig sås.

Allt i en form, fläskfilé, bacon, pasta och en krämig sås.

4 personer
400 g kokt pasta
700 g fläskfilé
salt, svartpeppar
smör eller olja till stekning och form
300 g färsk spenat
1 purjolök
1 valfri paprika
140 g bacon, tärnad

Gratängsås:
1 gul lök
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
2 dl vitt vin
2–3 msk konc. kalvfond
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk cream cheese
1 1/2 dl riven lagrad ost

Annons

Garnering:
persilja
paprikaringar

Sätt ugnen på 200 grader.
Fräs spenaten mjuk i smöret, krama ur all vätska. Strimla purjon, tärna paprikan och fräs utan att det får färg. Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Blanda det stekta med pastan och fördela i en smord ugnsform. Putsa och skiva filén, salta och peppra. Stek köttet i lite matfett 2–3 minuter på varje sida.

Gratängsås: Finhacka löken och fräs i lite matfett i en vid panna. Tillsätt grädde, mjölk, vin och kalvfond. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen sjuda 3–5 minuter. Lägg ner filéskivorna i såsen. Låt allt puttra ca 20 minuter. Rör ner cream cheese när såsen är nästan klar och låt den smälta. Häll blandningen över pastan i formen.
Strö över riven ost och gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter. Garnera med persilja och paprikaringar.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…