Annons

Annons

Fläskfilégratäng med rotfruktsmos

En festgratäng serverad med ett gott rotfruktsmos med både selleri och kålrot. Vitt vin i gratängsåsen ger gratängen en fyllig och god smak.

Gratäng

Fläskfilégratäng med rotfruktsmos.

4–6 portioner

Rotfruktsmos:
250 g kålrot
150 g rotselleri
2 palsternackor
600 g potatis
2 ägg
3 msk finhackad persilja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1 fläskfilé á 700 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör eller margarin
250 g broccoli
150 g haricots verts
1 gul lök

Annons

Gratängsås:
2 schalottenlökar
2 msk smör eller margarin
3 dl vispgrädde
2 dl vitt vin
3 msk kalvfond
3 msk färskost
1 krm svartpeppar
1 dl riven lagrad ost

Garnering:
kryddgrönt, vi valde rosmarin

Rotfruktsmos: Skala kålrot, rotselleri, palsternacka och potatis och dela i bitar. Koka rotfrukterna mjuka i lättsaltat vatten och häll av vattnet. Ånga av dem och mosa dem väl. Blanda finhackad persilja, kryddor och ägg.

Putsa köttet och skär i skivor. Salta och peppra runt om. Hetta upp matfett och bryn skivorna på båda sidor, ta av från plattan.

Ansa och dela broccolin i mindre buketter, ansa bönorna. Koka i lättsaltat vatten i cirka 1 minut, spola av i kallt vatten. Skala och finhacka löken. Klicka eller spritsa ut rotfruktsmoset i en smord eldfast form utmed form ens kant.

Fördela broccoli, bönor och lök i formens mitt. Lägg filéskivor ovanpå grönsakerna.

Sås: Skala och finhacka löken till såsen i en vid panna. Tillsätt grädde, vin och kalvfond. Smaka av med salt och peppar. Koka upp såsen och låt den sjuda i cirka 5 minuter. Lägg ner osten och låt den smälta ner i såsen.

Sätt ugnen på 225 grader. Häll såsen över köttet och peta med en gaffel så att såsen rinner ner mellan ingredienserna. Strö över riven ost och gratinera i ugnens mitt i cirka 18 minuter. Ta ut och garnera.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…