Annons

Annons

Flitig städning kan bidra till matallergi

Drabbas du av utslag, magknip eller nysningar när du äter viss mat? Födoämnesallergi blir allt vanligare – och orsaken kan vara att vi har det för rent omkring oss.

Allt fler tror sig vara allergiska mot något de äter. Men matöverkänslighet hos vuxna är komplicerat och exakt hur många som är allergiska mot någon typ av mat är svårt att säga. Studier visar att omkring 15 procent av Sveriges befolkning själva upplever att de är allergiska mot vissa livsmedel.
– När man gjort undersökningar med hjälp av provokationstester har man endast kunnat bevisa överkänslighet hos ett par procent bland de vuxna, säger docent 
Ulf Bengtsson vid Sahlgrenska akademin 
i Göteborg.
Bristen på bevis behöver inte betyda att man inbillar sig.
– Det kan vara svårt att utreda och diagnostisera överkänslighet mot mat.
Hos barn har omkring åtta procent en läkardiagnosticerad allergi. I övre tonåren stiger siffran upp mot 15 procent. Allergi kan starta vid vilken ålder som helst.
– Varför vissa blir allergiska vet vi inte, men framför allt ärftlighet men också miljö spelar roll. Det vi vet är att matallergier blir allt vanligare och kan kallas för ett folkhälsoproblem. Svår matallergi kan vara livshotande, säger Ulf Bengtsson.

Allergierna ökar

Anledningen till att matallergier ökat de senaste decennierna kan bland annat bero på att vi äter många nya livsmedel. Andra teorier är ökad hygien och en allt renare miljö.
– Det verkar handla om förändringar 
i bakteriefloran. Vi talar fortfarande om en hypotes, men det verkar vara en förklaring. Studier visar att barn som växer upp på bondgård med djur och många syskon löper mindre risk att bli allergiska, vilket förklaras av att de utsätts för en helt annan bakterieflora än andra barn.
Drygt nittio procent av de akuta allergiska reaktionerna orsakas av mjölk, ägg, jordnötter och trädnötter. Annan mat som ofta ger reaktioner är fisk, skaldjur, soja och vete.
– Matallergi kan ge flera symtom och man kan reagera olika på samma ämne. Reaktionerna kan komma direkt eller efter flera timmar, säger Ulf Bengtsson.
Vanliga symtom är illamående, magont och diarré, nässelutslag och eksem, klåda i mun och svalg och andningssvårigheter. Matallergi kan även utlösa en livshotande anafylaktisk eller allergisk chock, som kräver akut vård.

Tonfisk och vin

Allergi ska inte förväxlas med intolerans eller annan överkänslighet. Vid intolerans är immunförsvaret inte inblandat. I stället är känsligheten mot ett vanligt födoämne förhöjd i något av kroppens organ.
En form av överkänslighet/intolerans är när enzymbrist gör att man inte tål viss mat, exempelvis vid laktosintolerans, där brist på enzymet laktas gör att man inte kan bryta ner laktos (mjölksocker) vilket ger allergiliknande symtom. Ibland kan det vara svårt att undvika mat som innehåller laktos.
– Då kan det hjälpa att ta kapslar eller tabletter som innehåller enzymet laktas för att minska besvären. Det finns flera produkter på apoteket, säger Ulf Bengtsson.
Vuxna med känslig tarm, så kallad IBS, får ofta mag-tarmbesvär av vissa livsmedel. Något som är lätt att förväxla med allergi är känslighet för biogena aminer. De finns bland annat i aromrik och lagrad ost, tomat, salami, tonfisk och rökt skinka, men även i choklad, rött vin och öl. Histamin är det amin som är mest känt
som orsak till överkänslighetssymtom. Symtomen kan vara allt från lätt nästäppa till svåra symtom som andningsbesvär, buksmärtor och kräkningar. De kan även ge migrän.
– Ett typfall är personen som kommer in till akuten en fredagskväll med blossande ansikte och lufthunger. Det visar sig att han ätit pizza med tonfisk som stått några dagar i en burk med öppnat lock, och druckit lite rött vin till. Lagringen har gett höga histaminhalter i tonfisken, och vinet har förstärkt effekten av histaminförgiftningen, säger Ulf Bengtsson.
En av anledningarna till att det är svårt att komma de biogena aminerna på spåren är att reaktionen kan dröja allt från minuter till timmar. Dessutom kan den vara olika från gång till gång.
– Känsligheten för biogena aminer kan variera beroende på om man till exempel haft en infektion eller varit magsjuk. Dessutom kan reaktionen bero på hur mycket histamin och andra biogena
aminer som intagits vid samma tillfälle. Det kanske går utmärkt att äta salami ena
 gången, men nästa gång mår man dåligt, eftersom man då också ätit stark ost. Totalbelastningen blir för stor och bägaren rinner över, säger Ulf Bengtsson.

Läs på förpackningen

De som misstänker matallergi ska gå till läkare och få en diagnos.
– Det är viktigt att få veta vad man tål och inte tål så att man inte i onödan undviker baslivsmedel som kanske är näringsmässigt betydelsefulla. Om man själv eller ens barn har en svår matallergi är det
 värdefullt att få hjälp av en dietist att planera vilken mat man ska äta.
I dag finns inget botemedel mot matallergi.
– Den enda säkra behandlingen är att undvika det som orsakar allergin. Läs innehållsförteckningarna på alla livsmedel, även dem du köper ofta, eftersom innehållet i en produkt kan ändras.

Annons

Foto: IBL/Shutterstock

Typiska symtom


Klåda i munhålan och på 
 läpparna.
Svullnad i läppar, ansikte och/
 eller svalg.
Kräkningar, magkramp, diarré.
Snuva.
Astma.
Ögonen rodnar, kliar och rinner.
Klåda i hud, nässelutslag.
Anafylaktisk chock.

Livsmedel som ofta 
 orsakar reaktion

Komjölk.
Ägg.
Fisk och 
 skaldjur.
Cashewnötter.
Hasselnötter.
Jordnötter.
Sojaprotein.
Vete.

Korsallergier

Att man blir känslig för frukt och vissa grönsaker beror ofta på något som kallas korsallergi. Björkpollenallergiker reagerar ofta mot något födoämne. Oftast handlar det om nötter och frukter som hasselnötter och mandel, äpplen, päron, körsbär, persika, nektarin, valnöt, plommon, kiwi, potatisskal och morot. Korsallergi beror på att björkpollen och exempelvis äpple innehåller proteiner som liknar varandra. Reaktionerna brukar vara som starkast under pollensäsongen.

Köttallergi – ovanlig men livslång

Fästingbett kan orsaka allergi mot kött och för de drabbade finns inget botemedel. Diagnosen köttallergi blev godkänd 2009. I Sverige har flera hundra personer fått diagnosen på allergin och antalet har ökat de senaste åren. De flesta drabbas av kliande nässelutslag, mag-
smärtor, illamående och diarré. Hälften får även den svåraste formen av livshotande allergisk reaktion med blodtrycksfall, svimning och/eller andnings-
besvär. Fästingar kan sprida kolhydraten alfa-gal som kan ge upphov till födoämnesallergin. En svensk forskargrupp har visat att alfa-gal finns i fästingarnas mag-tarmkanal.

Text: Margaretha Eldh
Foto: Shutterstock/IBL

Läs också:

Allergi kan debutera i vuxen ålder

Se upp: 7 tecken på att du kan vara glutenintolerant!


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…