Annons

Annons

Flytta utomlands på äldre dar – tänk på detta!

Allt fler 60-plussare väljer att flytta till varmare breddgrader. Närmare 150 000 svenska pensionärer bor i ett annat land än Sverige. De allra flesta väljer att bosätta sig i Spanien. Går du i samma tankar – här är några saker att tänka på!

Att tänka på inför flytt och bostadsköp utomlands

Hur vill ni bo?
Fundera över vad som är viktigt? En egen trädgård, vacker utsikt, många soltimmar på balkongen, nära till affärer och så vidare. En lägenhet i ett bostadskomplex med gemensamma utrymmen skapar social kontakt med andra medan ett hus uppe i bergen är perfekt för dem som söker avskildhet och lugn och ro. Tänk också på att det skiljer sig mellan högsäsong och lågsäsong.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Typ av bostad?

Andrahandsbostäder ligger lägre i pris 
men nyproducerade ökar fortfarande i värde. Fundera över om det är viktigt med hög standard eller om ni kan leva med lite skavanker?
Bra förbindelser 
Kolla upp om det är enkelt och billigt att flyga till orten ni ska bosätta er på, det underlättar både för er själva och eventuell familj och vänner som kommer på besök.
Välj svensk mäklare
Många mäklarbyråer erbjuder svenska mäklare på plats. Det kan underlätta att prata samma språk när man gör viktiga affärer.

Bolåna i Sverige
Den bästa lösningen är att finansiera köpet genom att belåna egendom i Sverige. Du kan bolåna upp till 70 % i spanska banker men det kan tillkomma höga kostnader för juridiska handlingar.

Skaffa NIE-nummer
För att köpa en fastighet i Spanien måste man ha ett NIE-nummer (Número de Identidad de Extranjero), ett spanskt skattenummer. Och ett spanskt bankkonto.

Extra kostnader

En viktig sak att tänka på är att man lägger till cirka 10–13 procent på det pris som är utsatt i annonsen, då det tillkommer kostnader för skatt, moms och juridisk hjälp. Vid ett köp i Spanien eller Portugal behöver man alltid anlita en juridisk person som sköter allt pappersarbete.

Handpenning

Tänk på att det ofta krävs en handpenning både vid köp av begagnade bostäder och nyproduktion. Begär alltid bankgaranti om 
du köper ett objekt som inte är färdigbyggt.

Skatteregler i Portugal


Den nya skattereformen, Non-Habitual Residence, ”NHR”, i Portugal innebär att utländska pensionärer bosatta i Portugal helt kan undantas från portugisisk beskattning i 10 år. Speciellt intressant för dem som omfattas av tjänstepension från den privata sektorn. Du måste bo i landet 183 dagar och får ej ha kvar permanent boende i Sverige, sommarstuga går bra.

Hyra lägenhet

Om du vill flytta till Portugal och ansöka om NHR-status går det bra att långtidshyra bostad via mäklare i Portugal som även skriver ett giltigt hyresavtal. Detta avtal registreras sedan hos skatteverket i Portugal. De flesta lägenheter hyrs ut möblerade.

Vid skilsmässa eller dödsfall
Om ni skriver er i landet där ni har köpt bostad, tänk på att kolla upp vad det är för familjerättsliga regler och lagar som gäller vid bodelning eller eventuellt dödsfall. Sedan ett 
år tillbaka är det en ny arvslagstiftning som gäller inom EU. Skriv gärna 
ett avtal om vilket lands regler som ska tillämpas vid bodelning.

Anmäl flytt
Du måste anmäla till pensionsmyndigheten att 
du flyttar och varje år skicka in ett levnadsintyg. Om man bosätter sig utanför EU har man inte längre rätt till svensk garantipension.

Lägre skattesats
I vissa fall så kan de som bor utomlands få en lägre beskattning, 20 procent, på pensionen. Men då måste man sälja den befintliga bostaden i Sverige och köpa en ny permanent bostad i det nya landet. Man får då inte vistas i Sverige mer än sex månader per år. 
 Länder som Frankrike, Portugal, Cypern och Thailand har lägre skattesats på pensionsinkomster än Sverige. Länderna har också dubbelskattningsavtal med Sverige så att man inte riskerar att dubbelbeskattas.

Text: Malin Forsberg
Källor: Pensionsmyndigheten, Portugalmäklarna, Svd Närlingsliv
Foto: IBL

Läs också:

Har du fyllt 55 – då kan du spara tusenlappar!

Kritik mot skattesänkningen för pensionärer


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…