Annons

Annons

Därför är folk som julpyntar tidigt gladare

När är det dags att julpynta. Ja, ska du låta humöret styra ska du julpynta så snart som möjligt. Detta enligt en brittisk studie.

Vissa anser kanske att startskottet går vid advent och de förfasas när de ser andra som redan i november klätt in träd och buskar i trädgården, balkongen och fönsterkarmar juleljus och lyktor.

Läs även 12 vackra sätt att pynta med ljusslingor utomhus

Men det är inte fel att börja julpynta tidigt, visar en genomgång som brittiska sajten Unilad gjort.
– I en värld full av stress och ångest gillar folk att associera med saker som gör dem glada och julpynt väcker starka barndomskänslor. Dekorationerna är bara ett ankare eller en stig till dessa magiska barndomskänslorna av förväntan. Så att sätta upp julpyntet tidigt förlänger förväntningarna, säger psykoanalytikern Steve McKeown till sajten.

Annons

Läs även 6 oväntade sätt att inreda med ljusslingor

Men juleljusen, tomtarna och granen fyller även en ytterligare funktion, att framstå som vänlig inför grannar och förbipasserande. En julpyntsstudie (!) i Journal of Enviromental Psychology visar dekorationer används som ett sätt att signalera ”tillgänglighet för grannarna”.

I studien fick deltagarna titta på hus med eller utan julpynt och de hus som hade pynt ansågs vara mer ”vänliga och sammanhållande”.

Läs även 5 adventsljusstakar till jul

Men även känslan av nostalgi och viljan att vilja återuppleva tidigare minnen är en stark anledning till att många pyntar tidigt:

– Det kan vara en bitterljuv känsla. Kanske är julhelgen en påminnelse om när en älskad anhörig fortfarande levde. Eller att titta på en julgran kan påminna någon om hur livet var när de fortfarande trodde på tomten. För människor som har förlorat någon närstående, då kan syftet med julen bli en påminnelse av de fina stunder som de haft med denna person. Att julpynta tidigt kan få dem att känna sig nära den personen, säger psykoterapeuten Amy Morin till Unilad.

Källa: Unilad

Text: Ida Gustafsson
Artikeln publicerades först på Femina.

 Läs också:

Nostalgi: Minnesvärda julkalendrar!

Här provspelar Väder-Nils som årets julvärd

6 tips för vackra julkransar med naturliga pynt

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…