Annons

Annons

Folkhälsomyndighetens uppmaning: Vaccinera mot TBE

År 2017 var ett riktigt rekordår i TBE-fall. Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten personer som vistas i riskområden att överväga att vaccinera sig.

fästing tbe vaccin

År 2017 anmäldes fler fall av fästingöverförd virusorsakad hjärninflammation, TBE, än något tidigare år, visar Folkhälsomyndighetens sammanställning. Bild: IBL Bilbyrå

De senaste 30 åren har antalet fall av den fästingöverförda virusorsakade hjärninflammation TBE ökat stadigt – fjolåret var inget undantag.

Under 2017 anmäldes totalt 391 TBE-fall i Sverige. Det är fler fall av TBE än någonsin tidigare i Sverige och en ökning med 64 procent jämfört med 2016, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Annons

– Vi har haft en ökande trend länge men det blev mer än den förväntade trenden. Det är oroande eftersom det är en allvarlig sjukdom, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

fästingar

Långbyxor, stövlar och långärmat är ett bra sätt att skydda sig mot fästingar. Bild: Shutterstock/IBL

Flest fall anmäldes som precis som tidigare från Stockholms, Södermanlands, Uppsala och Västra Götalands län. De allra flesta hade blivit smittade längs Östersjökusten, i områden nära Mälaren eller i anslutning till Vänern och Vättern. Även enstaka fall hade rapporters från andra delar av Syd- och Mellansverige.

Vanligast är sjukdomen också i åldersgruppen 40 till 69 år och fler män än kvinnor smittas. Den yngsta TBE-smittade 2017 var bara ett år gammal, den äldsta 95 år.

Vaccin mot TBE

Vad rekordåret 2017 beror på går i nuläget inte att svara på. En förklaring skulle kunna vara vädret, enligt Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten uppmanar nu också den som befinner sig i ett riskområde att ta ställning till vaccination inför årets fästingsäsong. Den som har frågor kan vända sig till landstingens smittskyddsenheters rekommendationer.

Läs också: Fästingplågan kartlagd – går att se i mobilen

folkhälsomyndigheten uppmanar personer i riskområden att vaccinera sig mot tbe

Bild: IBL Bildbyrå

Hur årets säsong blir är svårt att sia om.

– Det brukar gå upp och ner mellan åren och det är troligt att det blir mindre i år, men det är svårt att säga. Jag skulle tro att det sprider sig mer västerut i landet, där är ökningen stor och vaccinationstäckningen lägre, säger Marika Hjertqvist.

Läs mer: Så skyddar du dig mot fästingsmitta!

Text: Helena Sjögren

Läs också:

Visste du det här om fästingar?

Erica drabbades av nya fästingsjukan!

Miljövänligt mygg- och fästingmedel


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…