Annons

Annons

För 20 år sedan hade jag inte överlevt bröstcancern!

Den 15 oktober är det internationella Brösthälsodagen (Breast Health Day). Syftet med dagen är att sprida information om brösthälsa samt att uppmärksamma vikten av tidig upptäckt och förebyggandet av bröstcancer. Marja Hellström har levt med spridd bröstcancer i tretton år och är ett levande bevis på att man kan överleva.

Marja Hellström har levt med spridd bröstcancer i tretton år och är ett levande bevis på att man både överlever och kan ha ett fullgott liv med de nya mediciner som finns.
För tretton år sedan fick Marja sitt första cancerbesked. Bröstcancer. Sex år senare fick hon metastaser i ryggen och tredje gången fick hon bröstcancer i andra bröstet.
– Klart jag blev ledsen och skärrad första gången, men jag hade en väldigt bra läkare. Han rekommenderade mig att berätta för alla närstående direkt att jag hade bröstcancer och att det skulle gå bra. Jag blev lugn, säger hon.
Marja genomgick operation där de tog bort ena bröstet och cellgifter. Hon tappade håret och mådde ganska dåligt under en period, men hon säger själv att det var övergående. Hon gick till jobbet och hälsade på med sin kala skalle och ingen tänkte speciellt på det.
– Jag gillade inte att ha peruk, det kändes som om jag hade en för trång mössa på mig. Nej, nu var jag skallig och jag hade hatt istället, säger hon glatt.
Sex år senare fick hon extremt ont i ryggen. Så ont att hon kräktes och åkte in på akuten där de konstaterade att hon hade fått metastaser kring ryggraden.

Annons

Fick nya mediciner

– Det var otäckt. Jag som trodde jag hade träningsvärk för att jag ridit islandshäst. Nej, jag hade cancer igen. Men jag fick medicin och jag svarade fantastiskt bra på den, så de växer inte, säger hon.
Marja har alltid hållit igång. Hon älskar att vara ute i skog och mark och hon tror att hennes goda kondition har hjälpt henne att hålla cancern stången. När den kom tillbaka en tredje gång i andra bröstet fick de operera bort det också. Sedan dess går hon på medicinerna Kadcyla och Herceptin kan leva ett alldeles normalt liv. Var tredje månad åker hon in och röntgar buken och bröstet men hittills så håller sig cancern i schack.
– Jag har fått ett fantastiskt stöd från min familj, mina vänner och kollegor och det har varit väldigt viktigt. Jag vet att cancern kan blossa upp igen men de är inget jag tänker på. Jag är väldigt tacksam att jag fått cancer nu, när det finns så bra läkemedel. För tjugo år sedan hade jag nog inte överlevt, säger hon.

Av Jessika Devert Foto Peter Ericsson

Läs mer:
Motionera och slipp bröstcancer

Ny bröstcancermedicin godkänd

TV-profilen Ellinor fick bröstcancer


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…