Annons

Annons

För lite salt kan också vara farligt

Inte sa farligt längre

En stor internationell studie visar att det kan vara riskfyllt att äta för lite salt.
Resultatet går stick i stäv med Livsmedelsverkets senaste rekommendation att vi ska dra ner på saltkonsumtionen.

Annons

I studien PURE, har man i nära fyra år följt över 100 000 personer från 18 länder, varav drygt 4 000 från Göteborg och Skaraborg. Man har undersökt hur mycket deltagarna fått i sig av natrium – huvudingrediensen i salt – och kalium, och vilket samband det haft med blodtryck, dödsfall, hjärtsjukdomar och stroke.
– Det är en av de största och mest ambitiösa studier som gjorts vad gäller effekterna av människors saltintag under lång tid, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet, en av forskarna bakom studien.
Enligt Annika Rosengren visar studieresultatet att de som hade lägst risk att få stroke och hjärtinfarkt var de som åt måttliga mängder salt, 7 till 14 gram per dag. I Sverige ligger intaget i snitt på 10 till 12 gram.
Livsmedelsverkets rekommendation är högst 6 gram per dag. WHO, världshälsoorganisationen, vill sänka ännu mer till 5 gram salt per dag för vuxna. Men enligt studien kan det vara så att svenskarna redan ligger på rätt nivå.
– Om man skulle rekommendera svenska befolkningen att minska saltintaget så mycket så vore det ett experiment utan vetenskapligt stöd, säger Annika Rosengren.
För Livsmedelsverket kom forskningsresultaten som en överraskning. En uppdatering av kostråden pågår just nu och kommer att presenteras i början av nästa år.
– Studien visar på delvis andra resultat än den samlade forskning som Livsmedelsverket i dag bygger kostråden på. Vi kommer att granska den närmare och se om den kan ge skäl till en förändrad bedömning, säger Anette Jansson, dietist vid Livsmedelsverket.
För mycket salt har länge varit betraktat som en allvarlig hälsorisk. Det har kallats ”det vita giftet”, tillsammans med det förmodat lika farliga sockret. Även i den nya studien ser man att mycket salt ökar blodtrycket, framför allt bland dem som redan har högt blodtryck eller är över 55 år.
Men det nya är alltså att för lite salt kan öka risken. Att Livsmedelsverkets rekommendation om ett dagligt intag på högst 6 gram bordssalt är så låg att den till och med kan vara farlig.
– PURE-studien visade att de som åt väldigt lite salt hade lika stor risk för hjärtkärlsjukdom som de som åt väldigt mycket salt, säger Annika Rosengren. Orsaken till detta har vi ännu inte undersökt.
– Vi kan ju inte rekommendera folk att äta mera salt, säger Annika Rosengren. Men om någon får för sig att helt utesluta salt ur kosten är det inte heller bra. Salt – vanligt koksalt – består av natrium. Ämnet behövs för transport av olika näringsämnen i kroppen, för att behålla normal blodvolym och för nervernas normala funktion.
– 1-2 teskedar salt per dag verkar vara den säkra dosen, anser Annika Rosengren. De som redan har ett förhöjt blodtryck kan ligga lite i underkant, men inte så lågt som Livsmedelsverket rekommenderar.

Av Susanna Hauffman Foto: Thinkstock 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…