Annons

Annons

Föreningen Äldrekontakt hittar nya vänner när de gamla försvinner

Inte ska gamla sitta ensamma och bortglömda. Det menar föreningen Äldrekontakt, som anordnar mysiga träffar där nya vänskapsband knyts. Här bjuder gruppledaren Therese Björkstrander på fika!

Gemenskap, en kopp kaffe, härligt kaffebröd och småpratande runt ett dukat bord kan skingra ensamheten när barn och barnbarn bor långt borta och ens partner och vänner har avlidit. Telefonen är tyst, man har kanske blivit skruttig, är rädd för att trilla och det känns helt enkelt tryggast hemmavid.

Annons
aldrekontakt

Hela gänget samlat. Fr v: Anita Freiler, Elisabeth Svensson, gruppledaren Therese Björkstrander med dottern Tuva, Hjördis Berglund, Anita Karlsson, Marie-Louise Ganebrant och Siv Stenström.

Då kommer Äldrekontakt som en räddande ängel. För åtta år sedan startades föreningen utifrån ett koncept från England, där verksamheten funnits sedan 50-talet och bygger på frivillig-
arbete, berättar Äldrekontakts Therese Gyll.

Gilla Året Runt på Facebook

Konceptet är enkelt och handlar om att äldre som bor nära varandra ska få nya vänner. En volontär bjuder hem äldre på fika ett par timmar, och är det någon som behöver skjuts fixar en annan volontär det.

Vänskapsband knyts och efter några fikaträffar börjar de ibland umgås utanför träffarna; de gör utflykter, går hem till varandra och blir vänner. Det är detta som är hela poängen med Äldrekontakt: att hjälpa äldre att få nya vänner och bryta isoleringen.

Vi träffar gänget från Äldre-
kontakt i Åkersberga utanför Stockholm. Denna gång är det volontären och gruppledaren Therese Björkstrander som öppnat sitt hem och volontären Marie-Louise Ganebrant som bjuder på fikabröd med hem-
bakat och läckra tårtor.

– Som gruppledare lägger jag schema för träffarna och bokar volontärer och chaufförer. Jag pratar också med gästerna före träffen. Ibland bjuder jag hem hela gänget. Inte minst uppskattar de mina barn, vår katt och hund. Det är rätt så livligt 
hemma hos oss, vilket gästerna 
gillar.

”Jag älskar att få göra en insats”

Therese vet hur svårt det är för många gamla och hur marigt det kan kännas att ta sig in i
gemenskapen i större pensionärsorganisationer.

– Det är lättare att prata när man är en mindre grupp och vi har det så trevligt då vi pratar om bakning. Vissa är nyfikna på inredningsdetaljer i vårt hem och så diskuterar vi barnuppfostran då och nu. Jag älskar att få göra en insats och dessutom få visa för mina barn att vi alla behöver hjälpas åt.

I dag är vädret inte det bästa, men ändå har flera damer samlats för att umgås. Anita Freiler är dagens chaufför, som kör damerna till träffen och skjutsar hem dem efteråt.

– Jag är lika gammal som gästerna, skillnaden är att jag har bil, skrattar hon.

Alla bänkar sig runt bordet, pratar, skrattar och umgås. Stämningen är varm och hjärtlig. Hjördis Berglund har fyllt 79 och varit med vid flera tillfällen.

– På träffarna får jag möta alla åldrar, allt från bebisar till dem i min egen ålder. Det är så kul att komma bort en stund och hälsa på i någon annans hem. Jag har ingen bil så det är skönt att få skjuts både hit och hem.

Gruppledaren Therese Björkstrander med dottern Tuva.

Nya vänskapsband knyts

Hjördis har ett aktivt yrkesliv bakom sig med ett 20-tal år på Österåkeranstalten. Dessutom startade hon upp Kvinnojouren i Åkersberga.

– Jag är van vid att ha mycket folk omkring mig. Men jag är så ledsen för min dotter dog för åtta år sedan. Jag kan inte sluta sörja henne. Tack och lov för att jag har mina katter. Och Äldrekontakt, förstås.

Elisabeth Svensson, 75 år, säger att hon bara har missat en träff sedan starten.

– Jag ser så mycket fram emot det här. Nu är det så bra för vi har datum för träffar för lång tid framöver. Jag tycker det är så härligt att komma hem till någon av volontärerna ett par timmar och få gemenskap och gott kaffebröd.

Elisabeths barn bor långt borta och har mycket omkring sig.

– Vi ses inte så ofta, men de har ju så mycket annat. Därför är det här helt underbart. Jag är aktiv på många sätt. Jag går på gympa och promenerar med min daghund. Jag tycker det är skönt att vara för mig själv, lite lugnare än livet var förr med heltidsarbete och fyra ungar att sköta om, säger hon.

En annan gäst är Anita Karlsson, 80 år. Hon har bott i Åkersberga i 35 år, har två barn och sex barnbarn, och har jobbat som förskollärare. Hon säger att hon inte har en enda krämpa, förutom att hon ser lite dåligt.

– Jag har varit på nästan alla träffarna och blir så ledsen när jag inte kan vara med. Det är alltid så kul! Förutom gemenskapen får jag alltid något matnyttigt tips som jag kan ta med mig. Dessutom har jag fått nya bekanta och det är härligt eftersom många vänner försvinner då man blir äldre.

Therese Björkstrander lyssnar på Hjördis Berglund, som berättar om sorgen efter sin dotters bortgång.

Stunder som livar upp

Siv Stenström har fyllt 86 år och säger att hon inte kommer långt utan bil, och någon egen har hon inte.

– Äldrekontakt är väldigt bra och det känns generöst att få komma till någons hem och sätta sig vid ett dukat kaffebord. Det är så trevligt att få klä upp sig lite och träffa alla.

Hon tycker att de ensamma kvällarna är långa och svåra.

– Jag får ta sällskap av tv:n. Men på dagarna är jag aktiv och skulle inte klara av att bara sitta hemma.

Volontären Marie-Louise Ganebrant bjuder på hembakat.

Volontären Marie-Louise har haft många träffar hemma hos sig, men nu har hon flyttat. Därför ses gänget hemma hos Therese.

– Jag fick höra talas om Äldrekontakt genom en kollega och kände att det kunde vara något för mig. För drygt ett år sedan startade vi upp Äldrekontakt i Åkersberga, säger hon och fortsätter:

– Jag stortrivs och får vara med och bidra till att äldre blir lite mindre ensamma. Jag känner verkligen att jag gör skillnad, för våra kära gäster blir så glada.

Marie-Louise är chaufför ibland, bakar kaffebröd och är värdinna emellanåt.

– Jag älskar att baka och i dag är det jag som står för kaffe-
brödet, säger hon glatt.

Hon tycker att det är underbart att se hur de gamla livas upp av mötet.

– Jag märker hur många av dem faktiskt har blivit piggare av att komma iväg en stund. De klär sig fina och har rosor på kinderna.

Egentligen tycker hon inte att hon uträttar så särskilt mycket, men uppskattningen är stor.

– Jag avsätter lite tid och får tusenfalt tillbaka.

Text: Kicki Biärsjö
Foto: Thomas Hjertén

Det här är Äldrekontakt:

  • En ideell förening som ordnar fikaträffar för ensamboende damer och herrar över 75 år som bor i närheten av varandra.
  • Träffarna äger rum hemma hos en volontär en gång i månaden för att bryta isolering, ha trevligt och
hitta nya vänner.
  • Volontärchaufförer erbjuder skjuts fram och tillbaka.
  • I dag finns Äldrekontakt 
i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås och Borås.

Vill du 
bli gäst?

Läs mer om initiativet på aldrekontakt.se.

Läs också:

Speed-dejting för seniorer: Ensamhet är känsligt i vårt samhälle


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…