Annons

Annons

Denise Rudberg skilde sig och fick skrivkramp

Missa inte Denise Rudberg i Deckarna, onsdagar, SVT1 kl 21.00!

Fotograf Natanael Johansson

Under lång tid efter sin skilsmässa 2011 hade TV-aktuella författaren Denise Rudberg svårt att skriva. Men nu flödar inspirationen igen. För det tackar Denise sin nya kärlek Henrik, som hennes kompisar trånade efter redan i gymnasiet…

Annons

Denise Rudberg, 43, kommer försenad farande med andan i halsen. Hon har varit så uppslukad av skrivandet att hon har glömt både tid och rum – och vår intervju likaså.
Vi möts vid Rosendals trädgårdar på Djurgården i Stockholm. En välbekant plats för Denise, som bor på närbelägna Östermalm och ofta passerar här på sina löprundor.
Framöver kommer det dock att bli en hel del stolsnötande. Denise planerar nämligen att jobba 15 månader i sträck, utan några längre ledigheter.
– Jag har många projekt på gång, men när allt är i hamn har jag tänkt vara ledig i tre eller fyra månader. Då hoppas jag kunna lyxa till det och åka på mitt livs första långresa, gärna till Sydafrika.
– Jag har för avsikt att släpa med mig min kille på resan, men jag har inte avslöjat mina planer för honom ännu, bekänner Denise leende.

Gilla Året Runt på Facebook

FICK HJÄLP AV EN TERAPEUT
Det gångna året har varit osedvanligt stressigt, främst beroende på att Denise låg efter i arbetsschemat.
– Jag hade svårt att skriva efter min skilsmässa för drygt tre år sedan. Allting försköts, vilket resulterade i förlorade inkomster, som jag nu försöker att ta igen.
Att skilsmässan från hennes två barns pappa Johan skulle ta Denise så hårt, att det inverkade på arbetet, var något som hon inte hade räknat med.
– Jag gick in i en sorgeprocess som gjorde mig helt skrivförlamad. Så här i efterhand ångrar jag att jag i det läget inte tog en paus från skrivandet.
– Jag åstadkom visserligen en bok, men den blev inte så bra som jag hade önskat. Det blev en lärdom för mig.
– Om det inträffar något lika traumatiskt i mitt liv någon mer gång, kommer jag att försöka hitta andra typer av uppdrag att ägna mig åt.
Kort efter skilsmässan kastade sig Denise med hull och hår in i en ny relation, som dock blev kortvarig.
– Det var omdömeslöst gjort av mig. Alla i min omgivning hade mått bättre om jag inte hade rusat in i det förhållandet.
– Man ska inte ta några stora beslut när man är mitt uppe i någonting livsomvälvande. Det har jag lärt mig nu.
Tidens gång och en duktig terapeut fick så småningom Denise att se ljuset i tunneln. Nu dansar hennes fingrar över datortangenterna igen.
En stor del av förtjänsten för det tillskriver hon den nya mannen i sitt liv, jämnårige Henrik Blomquist.
Denise och Henriks vägar hann korsas många gånger innan de, hösten 2012, till slut blev ett par.
– Jag hörde talas om Henrik redan under gymnasietiden, trots att vi varken bodde i samma del av stan eller gick på samma skola. Ett gäng tjejer som jag kände trånade efter ”Snyggblomman”, som han kallades.
Först ett tiotal år senare träffade Denise för första gången Henrik, i samband med en del större middagar och fester som de gick på med sina dåvarande partners. Men de pratade aldrig med varandra.

HÄLSADE INTE ENS PÅ VARANDRA
Båda skilde sig 2011. I samband med det började de varje vardagsmorgon köpa frukost på samma kafé.
– Men trots att vi kände till varandras situation hälsade vi inte ens på varandra. Vi gick båda omkring och var sura och buttra, på grund av våra skilsmässor.
– Det tog ett helt år innan vi sa hej och började prata med varandra. Vid det laget kände nog både Henrik och jag att det var dags att uppträda lite hövligt.
När de började samtala insåg Denise att hon hade missbedömt Henrik totalt.
– Jag hade trott att han var en hård, tuff och lite nonchalant kille. Men i stället visade han sig vara otroligt lyhörd, empatisk och varm.
Det visade sig också att de hade många gemensamma referenspunkter och intressen. Exempelvis gillar båda att sporta mycket.
De tycker också om samma TV-serier och filmer, och de är båda djupt engagerade i sina barn och arbeten.
I dag tackar Denise högre makter för att Henrik kom in i hennes liv.
– Jag trodde aldrig att jag skulle få vara del av en sådan här harmonisk relation. Min lycka med Henrik spiller över på allting annat i livet också.
Henrik, som jobbar inom finanssektorn, har liksom Denise två barn. För barnens skull har de valt att tills vidare bo på skilda adresser och bara dela bostad när barnen är hos sina andra föräldrar.
– Det känns bra att gå långsamt fram. Nackdelen med att flacka mellan två bostäder är att man har sina saker på olika ställen.

SITTER UTSLAGNA I VARSITT HÖRN
Varannan vecka bor barnen Calle, 13, och Loppsan, 11, hos Denise. Att hon gillar rutiner förstår man när Denise beskriver hur deras fredagar tillsammans ser ut.
– Efter att jag har hämtat barnen i skolan går vi alltid till samma godisaffär. Barnen får ta 15 godisbitar var, varken mer eller mindre.
– Därefter går vi och köper blommor och handlar mat, också det i samma affärer varje gång.
När de kommer hem sätter Denise blommorna i vas och tänder ljus. Sedan sitter barnen och Denise utslagna i var sin hörna av samma rum.
Hon löser sudoku eller korsord, medan de läser någon serietidning eller håller på med sina surfplattor.
– Det är höjden av frid! Jag tycker inte att en familj alltid behöver sitta samlad och diskutera. Huvudsaken är att man är tillsammans.
Denise kommer själv från en skilsmässofamilj. Hennes föräldrar gick skilda vägar när hon var i sexårsåldern. Denise mamma försvann ur bilden och Denise växte upp hos pappa Åke på Östermalm.
– Jag kände mig annorlunda jämfört med mina kompisar som levde i kärnfamiljer. Däremot tror jag inte att det har präglat mig så mycket att jag, till skillnad mot de flesta av den tidens skilsmässobarn, uppfostrades av min pappa.
– Det har nog i så fall präglat pappa mer än mig. Mina fröknar blev imponerade, när han kom ihåg mina regnkläder och dök upp på föräldramötena. Det får väl knappast någon mamma applåder för?
Denise har alltid haft en nära och förtrolig relation till sin pappa, även om hon ogärna vill att han läser sexscenerna i hennes böcker.
Författaryrket var inget givet val för Denise. Som liten ingick hon i den kända gymnastikgruppen Idlaflickorna. Senare arbetade hon som aerobicsinstruktör och friskvårdskonsulent.
I 20-årsåldern började Denise läsa till idrottsledare. När hon skrev en uppsats i psykologi uppmanade hennes lärare henne att satsa på skrivandet.
Kort därefter fick hennes dåvarande pojkvän jobb i New York. Denise följde med och läste under fyra år dramaturgi på ansedda New York University. På lediga stunder satt hon på en parkbänk i Central Park och plitade ihop sin första roman, ”Väninnan”.

ALLA BOKKÖPARNA VÄNTADE PÅ MIG!
Sedan dess har hon spottat ur sig ytterligare 18 böcker. 2010 lanserade hon den egenuppfunna genren ”elegant crime” – spänningsromaner i överklassmiljö, med en betydligt mer livserfaren huvudperson än de vilsna kvinnor i 30-årsåldern som hon dessförinnan hade skrivit om.
I juni förra året var Denise tillbaka i New York, för att lansera den första boken i serien, som då hade blivit översatt till engelska.
Det blev en oförglömlig upplevelse.
– När jag skulle signera boken möttes jag av en lång, ringlande kö med ungefär 200 personer. Jag undrade vad det var för en stor författare som skulle komma.
– Döm om min förvåning när jag fick veta att det var mig de väntade på! Amerikanerna hade tydligen tilltalats av beskrivningen av min huvudrollsinnehavare, Marianne Jidhoff, som en sexigare version av Agatha Christies hjältinna Miss Marple.
– Jag fick förlänga signeringstiden och när en timme hade gått var alla böcker slut. Det kändes fantastiskt att få ett sådant mottagande i USA.

Fotograf Natanael Johansson

DET HÄR ÄR DENISE!

Yrke: Författare
Ålder: 43 år
Familj: Särbon Henrik Blomquist, 43, sonen Calle, 13, och dottern Lovisa (kallad Loppsan), 11 år
Bor: I lägenhet på Östermalm i Stockholm
Aktuell: Denise är en av sex medverkande författare i TV-serien ”Deckarna”, som sänds i SVT på onsdagar. I höstas kom kriminalromanen ”Mellan fyra ögon” (Forum), fjärde boken i Denises serie om åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff. Denise kan också ses regelbundet i kulturpanelen i SVT:s ”Gomorron Sverige”.

11 SNABBA MED DENISE

Vilket är ditt bästa karaktärsdrag?
– Att jag är empatisk och lyhörd.
Vilket är ditt sämsta karaktärsdrag?
– Att jag har dålig koncentrationsförmåga.
Vilket är ditt levnadsmotto?
– Livet är nu! Jag är faktiskt väldigt bra på att leva här och nu.
Vad får dig att skratta?
– Mina egna skämt. Jag kan skratta så gott åt mig själv att det är rent fjantigt. Både åt sådant som jag säger och, ännu oftare, åt det jag skriver.
Vad får dig att gråta?
– Hundar som far illa. När sankt bernhardshunden Båtsman i ”Saltkråkan” hotades av avlivning drömde jag mardrömmar i flera år efteråt.
Vad gör dig arg?
– Ansvarslösa bilister. Om jag blir riktigt arg kliver jag ur bilen och säger åt personen ifråga.
Vad ser du helst på TV?
– ”Downton Abbey” och ”Allsång på Skansen” är två av mina favoritprogram.
Vad läser du helst för böcker?
– Jag tycker om Charlotte Brontës 1800-talsroman ”Jane Eyre” och Jane Austens böcker från samma era.
– I dag ska allting gå så fort. Därför är det befriande att läsa äldre romaner med långsamma händelseförlopp, där huvudpersonerna går och trånar efter varandra i åratal, innan de till slut blir ett par.
Vilken person beundrar du mest?
– Barbro ”Lill-Babs” Svensson är en stor förebild för mig. Hon utstrålar så mycket värme och positivitet.
– Därtill har hon alltid varit en hårt arbetande kvinna och en ensamstående mamma som har uppfostrat tre fantastiska barn. Jag har aldrig hört någon säga ett ont ord om henne.
Vilken är din största extravagans i vardagen?
– Bra kött, gärna hängmörad oxfilé, och till det ett fint vin.
Vad längtar du efter?
– Efter ett hektiskt år ser jag fram emot mer lugn och ro och fasta rutiner.

VILL DU VINNA EN BOK? Klicka här!

Rudberg_Mellanfyraogon-framsida_NY_hires.indd

Denise Rudberg är aktuell med den fjärde boken om Marianne Jidhoff, ”Mellan fyra ögon”, Forum.

Av Linda Andersson Foto: Natanael Johansson


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…