Annons

Annons

Forskare: Att vara gift gör dig till en bättre människa

Din relation kan förändra dig på fler sätt än du kanske tror. Nederländska forskare menar nu att vi blir bättre människor ju längre vi är i en relation – då vi blir både mer förlåtande och får bättre självkontroll.

Bild: Shutterstock/IBL

Tror du att du är samma person nu som när du träffade din partner för alla dessa år sedan? Du har troligtvis fel – men kanske är det en bra sak?

Det verkar ett gäng nederländska forskare tro, efter att ha utfört en ny studie. Den visar nämligen att gifta par blir bättre människor med tiden, på så sätt att de blir mer förlåtande och får bättre självkontroll.

Annons

Läs också: Ulla och Helge har varit gifta i 70 år! Vi fick be kungen om lov för att få varann

De följde 199 nygifta par i fyra år, och under den här tiden fick paren svara på enkäter om hur de upplevde sig själva och relationen. De förmågor forskarna var speciellt intresserade av var hur förlåtande deltagarna var i sina relationer, och hur mycket självkontroll de hade – detta efter att det bevisats vara två väldigt viktiga hörnstenar i en långvarig och lycklig relation

Huffington Post beskriver det så här: Självkontroll hindrar dig från att snäsa åt din partner medan förlåtelse gör det lättare att gå vidare de gånger ni oundvikligen hamnar i bråk.

Läs också: 8 saker att göra innan ni lägger er – för ett lyckligare äktenskap

Dessa två egenskaper har inget egentligt samband, men forskarna kunde ändå se att paren själva tyckte sig vara både mer förlåtande och ha bättre självkontroll allt eftersom tiden gick.

Forskarna förklarar detta med en hänvisning till tidigare studier, som visar att människor blir mer förlåtande i takt med att en relation blir starkare.

Vi vill nämna att detta är en liten studie, som enbart undersökt gifta par. Med stor sannolikhet gäller personlighetsförändringen även par i långvariga samborelationer.

Text: Mikaela Alex
Artikeln publicerades först på MåBra.

Fynda i vår butik: Bubbelvasen alla snackar om!

Den runda och generösa vasen finns snart i alla hem! Vasen är jättefin i sig själv, men också lätt att sätta blommorna i då den har en bra form.

Läs också:

Så kan ditt äktenskap påverka ditt hjärta – bokstavligen

Jag höll på att shoppa bort mitt äktenskap

Experterna: Tre tecken på att ni borde fundera på skilsmässa


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…