Annons

Annons

Forskare: Därför bör kvinnor gå tidigare från jobbet

Om du är kvinna är det extra viktigt att gå hem från jobbet i tid. Kvinnors hälsa drabbas nämligen hårdare av att arbeta övertid, visar en ny studie.

Långa arbetsdagar är skadligare för kvinnor än för män, visar en ny studie från Ohio University i USA, där forskarna följt knappt 7 500 personer under en period på 32 år.

Sjuksköterska

Risken för sjukdomar såsom diabetes, cancer, hjärtproblem och reumatism ökade kraftigt hos kvinnorna som jobbade övertid, dvs mer än 40 timmar i veckan.

Annons

Denna negativa hälsoeffekt syntes dock enbart hos de kvinnliga deltagarna i studien. Männen som jobbade mellan 41 och 50 timmar i veckan hade istället lägre risk för hjärtsjukdom, lungsjukdom och depression än män som jobbade 40 timmar i veckan eller mindre.

Uppmaning: Hem och vila

Orsaken till att kvinnors hälsa drabbas hårdast av att jobba för mycket har forskarna inte lyckats fastställa. De tror dock att det kan bero på att kvinnor förutom att ha det stressigt på jobbet dessutom tar ett större ansvar i hemmet.

Behöver du ytterligare en anledning att gå hem tidigare? Svenska män tjänar i genomsnitt 13,2 procent mer än kvinnor, vilket innebär att kvinnor jobbar gratis efter klockan 15.57.

Med andra ord: Sitt inte kvar och jobba utan betalning på bekostnad av din hälsa. Gå hem och vila istället – så kan din eventuella partner städa under tiden!

Text: Malin Karlberg/Femina
Källa: Iform

Läs mer:

Antistressbehandling hjälpte Johanna: Ilskan höll på att förstöra mitt liv!


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…