Annons

Annons

Forskare: Därför stannar vi i olyckliga relationer

Varför väljer vissa att lämna medan andra stannar? Förklaringen kan finnas i en teori som utvecklades av psykologer för över 50 år sedan.

I dag slutar nästan varannat äktenskap i Sverige med en skilsmässa. Hur många som fortsätter att vara gifta fast de egentligen inte trivs kan vi bara gissa oss till. Förmodligen känner du någon som just nu lever i en olycklig relation – kanske är det du själv.

Annons

Varför väljer då vissa att lämna medan andra stannar? Förklaringen kan finnas i en teori som utvecklades av psykologer för över 50 år sedan, the interdependence theory.

Enligt teorin utvärderar vi relationer genom att väga dess uppoffringar och fördelar mot varandra. Så länge som fördelarna överväger uppoffringarna är vi nöjda. Till exempel; din make må ställa höga krav på dig, men i gengäld ger han också mycket tillbaka. Eller så kräver han knappt någonting och är heller inte särskilt givmild själv.

Läs även: Experterna: Tre tecken på att ni borde fundera på skilsmässa

Att stanna kvar i ett olyckligt förhållande är vanligare än du kanske tror.

Exakt vilka krav vi har beror också på var i världen vi bor. I västvärlden förväntas partnern ofta uppfylla flera roller, allt från själsfrände till älskare och bästa vän. I andra kulturer ses äktenskapet snarare som en ekonomisk uppgörelse.

Ny forskning kan nu ge en annan förklaring till varför vi stannar i olyckliga relationer och varför det faktiskt kan löna sig att rida ut stormen.

I en amerikansk studie konstaterar psykologen Levi Baker att engagemang i en relation inte alls har att göra med hur den upplevs nu, utan vad vi förväntar oss av den i framtiden. Vi stannar helt enkelt eftersom vi tror att det kommer att bli bättre så småningom, till exempel efter de krävande småbarnsåren. Sannolikheten att relationen höll var också högre i de fall med par som hade just dessa förhoppningar.

Men studien upptäckte också en annan, betydligt mer krass anledning till att vi inte lämnar ett dåligt äktenskap – vi tror helt enkelt inte att vi kan hitta någon bättre.

Text: Anais Gonzalez Cruz
Foto: IBL
Källa: Psychology Today
Artikeln publicerades först på Femina.

 Läs också:

8 saker att göra innan ni lägger er – för ett lyckligare äktenskap

Annika: När jag förlät kunde jag gå vidare efter skilsmässan

Anita och Sten-Erik gifte om sig – med varandra!


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…