Annons

Annons

Forskaren varnar: Grilla inte i aluminiumfolie i sommar

Sur mat i kombination med värme tillagat i folie får den att utsöndra mer aluminium. Små mängder är ofarliga men här är några tips för att inte öka exponeringen i onödan.

Kryddstark och syrarik mat som tillagas i höga temperaturer med aluminiumfolie kan vara skadligt för kroppen, enligt den egyptiska forskaren Ghada Bassioni som är kemichef vid Ain Shams University i Kairo. Det beror på att höga halter aluminium släpper från foliet när det hettas upp tillsammans med till exempel citron, tomater eller starka kryddor.

Annons

Kroppen är egentligen bra på att utsöndra aluminium vilket betyder att minimal exponering för grundämnet inte är farligt. Världshälsoorganisationen, WHO, har fastslagit att 40 mg för varje kilo kroppsvikt om dagen är ofarligt. Den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) har tagit fram ett tillfälligt tolerabelt veckointag (PTVI) för aluminium som ligger på 1 mg/kg kroppsvikt/vecka.

Gilla Året Runt på Facebook

Kunskapen om hur mycket aluminium vi får i oss totalt från livsmedel är bristfällig. Det är sannolikt att det sker en viss förorening av mat under till exempel processning och bearbetning av livsmedel eftersom man använder aluminiummaterial i stor omfattning. I en begränsad undersökning från 1990-talet, av vad vuxna får i sig från färdiglagad mat och dryck, uppskattades intaget till ungefär 1 mg/kg kroppsvikt/vecka

Forskare har försökt ta reda på om överexponeringen kan vara ett hot mot vår hälsa. En expertgrupp inom Efsa drog 2008 slutsatsen att aluminium inte verkar vara en riskfaktor för utveckling av Alzheimers. År 2007 drog en annan internationell expertgrupp slutsatsen att bevisen för samband mellan aluminium och uppkomst av Alzheimers är dåliga.

Studier har visat att ett högt intag av aluminium kan vara skadligt för vissa patienter med skelettsjukdomar och nedsatt njurfunktion. Dessutom minskar det tillväxttakten på våra hjärnceller.

Här är ett par tips för att minska exponeringen:

  • Kastruller och stekpannor med aluminium har ofta ett skyddslager som gör att aluminium inte lossnar när vi lagar mat. Men det lagret kan nötas bort när du skrubbar redskapen vid diskning. Undvik detta genom att koka vatten i de nya kastrullerna flera gånger tills bottnen blir matt. Det förhindrar materialet från att läcka.
  • Använd inte aluminiumfolie i direktkontakt med mat i ugn eller på grill. Forskning har visat att folie släpper ifrån sig mer aluminium till maten än WHO:s dagliga rekommendationer.
  • Undvik att tillaga, värma upp eller förvara sura livsmedel i kastruller, formar, dricksflaskor och andra kärl av aluminium utan skyddande beläggning. Sura livsmedel är saft, juice, soppor, krämer eller mos av rabarber, bär och frukt, liksom soppor, såser och inläggningar av tomat och surkål.
  • Undvik att förvara sura livsmedel i kontakt med aluminiumfolie under längre tid. Ha inte folie i kontakt med sura efterrättspajer eller liknande i ugn.
  • Se upp med galvanisk korrosion som kan ske när aluminiumfolie är i kontakt med annan metall, till exempel rostfritt stål, i kombination med vätska. Aluminiumfolien kan då brytas ned snabbare och små hål kan bildas i folien

Text: Sofia Börjesson/Må Bra
Källa: I Fucking Love Science, Livsmedelsverket 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…