Annons

Annons

Forskning: Bebisdoft kan användas mot depressioner

Att bebisdoft är något speciellt visste vi redan – men att den är rena rama medicinen? Forskare vid Karolinska Institutet har undersökt kraften av denna doft och upptäckt att den kan påverka oss lika starkt som psykofarmaka.

Mormor med bebis

Ljuvlig doft! Bild: Shutterstock/IBL

Att lukta på  en bebis huvud kan vara ett lyckorus för de flesta  – och det kan ligga något vetenskapligt bakom detta. Nu kan forskning nämligen bevisa att doften har positiv inverkan i hjärnans belöningscentra och kan göra oss människor lugna och lyckliga.

Annons

Johan Lundström, luktforskare på institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, och hans grupp har forskat på detta i över fem års tid.

Läs också: Ny studie: Så klappar du en bebis på bästa sätt

– Vi har gjort en del experiment och kommit fram till lite spännande resultat men vi är fortfarande långt borta från att kunna ta fram en medicin. Framförallt saknas det pengar för att bedriva den forskningen i större skala, säger han till Aftonbladet.

Gilla Året Runt på Facebook

I ett experiment fick testpersoner lukta på t-shirtar med olika dofter och välja den som gav den mest positiva känslan, utan att på förhand veta vilka dofterna var.

– De flesta valde tröjan som hade doft från spädbarnslukt. Varför de hade valt just den tröjan var det ingen som kunde svara på men eftersom de inte visste att lukten kom från bebisar så handlade det inte om att de tänkte på gulliga bebisar och därför valde den tröjan, säger Johan Lundström vidare.

Läs också: Hanna fick ta sitt livs svåraste beslut: Bebisen i min mage var svårt skadad

Ett annat av experimenten gick ut på att kvinnor fick lukta på mössor som burits av bebisar eller andra människor, samtidigt som deras hjärnor studerades i en magnetkamera. Man kunde då se att bebisdoften hade samma inverkan på deras hjärnor som psykofarmaka.

– Lukten har en enorm påverkan, det är som en motorväg in i de primära funktionerna i hjärnan,  men det som är viktigt att känna till att en kroppslukt innehåller mellan 100-200 kemikalier. Den stora utmaningen ligger i att förstå vilken av kemikalierna eller rättare sagt vilken kombination som har denna effekt. För att ta reda på det så krävs det gedigen forskning. Med rätt resurser kanske vi är tio år bort från en medicin, annars handlar det nog snarare om 30-40 år bort, säger Johan Lundström till Aftonbladet.

Läs också: Magdalena Ribbing: Tvinga aldrig barn att kramas!

Text: Mikaela Alex
Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs också:
Forskare: Depression och ångest kan botas av rätt mat

5 udda saker som kan trigga en depression

Annas och Åkes son föddes med en hjärnskada: Teo har lärt oss uppskatta de små stunderna i livet

 

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…