Annons

Annons

Forskning: Därför är hundar smartare än katter

Hunden sägs vara människans bästa vän. Nu antyder en ny studie att den även kan vara den smartaste – i alla fall i jämförelse med katter. "Nu har vi alla fall lite biologi att slänga in i diskussionen", säger forskaren och hundmänniskan Suzana Herculano-Houzel.

Hund- och kattmänniskor har redan stött och blött ämnet i årtionden. Men nu kan en helt ny studie ge alla hundägare ett trumfkort på hand.

En golden retriever-valp. Bild: Shutterstock/IBL

Studien publicerades nyligen i tidskriften Frontiers of Neuroanatomy och har genomförts av forskare vid Vanderbilt University i Nashville i USA. Syftet var att se på om antalet nervceller hos olika djur och storleken på deras hjärnor har betydelse för deras intelligens.

Annons

Enligt forskarna är antalet nervceller direkt kopplat till kognitiv förmåga – och i förlängningen djurets intelligens.

Suzana Herculano-Houzel, en av forskarna bakom studien, säger att antalet nervceller – särskilt i hjärnbarken – troligtvis har stor betydelse för förmågan att förutse vad som kommer att hända baserat på tidigare erfarenheter.

För att kunna dra bättre slutsatser studerade forskarna hjärnan från åtta olika däggdjur: katter, hundar, björnar, lejon, hyenor, illrar, manguster och tvättbjörnar. Ju större hjärna djuren hade desto fler neutroner, enligt studien.

Forskarna kunde också konstatera att hundar hade betydligt fler nervceller i hjärnbarken än katter – 530 miljoner respektive 250 miljoner. En golden retriever som var med i studien hade hela 627 miljoner neutroner. En människa har ungefär 16 miljarder nervceller.

Bild: Shutterstock/IBL

Hundar har mer kapacitet

Men forskarna kastar också in en brasklapp. De medger att studien inte är ett tillräckligt bevis för att slå fast att hundar faktiskt är smartare än katter.

– Jag är 100 procent hundmänniska, men den här studien pekar ändå på att hundar har den biologiska kapaciteten att göra mer komplexa saker med sina liv än vad katter kan, säger Suzana Herculano-Houzel till Vanderbilt Universitys egen sajt.

Många hundägare och djurtränare brukar peka på att hundar är mer lättränade, och därmed ”mer intelligenta”. Men kattägare har all anledning att protestera, enligt studien.

– Nu har vi alla fall lite biologi som folk kan slänga in i sina diskussioner om vilket djur som är smartare, hunden eller katten, säger Suzana Herculano-Houzel.

Text: Helena Sjögren

Läs också:

5 tips: Så hjälper du din skotträdda hund på nyårsafton

7 tips: Så aktiverar du din innekatt

Den sanna historien gör succé: Kossan Margit trodde att hon var en hund


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…