Annons

Annons

Forskningen om bröstcancer går framåt! ”Vi botar och förebygger fler fall i dag”

Varje år får ca 9 000 svenska kvinnor diagnosen bröstcancer. De allra flesta 
överlever och behandlingsmetoderna har på senare år blivit både fler och bättre.

Forskningen går framåt bröstcancer

Känner du en knuta eller upptäcker
 andra förändringar på dina bröst – kolla upp det direkt. Bild: Shutterstock/IBL

 

Operation är i dag den vanligaste
 behandlingsmetoden mot bröstcancer. Den kompletteras oftast med strålbehandling och cytostatika för att ta bort eventuella ytterligare cancerceller och för att förebygga återfall. Många tumörer är beroende av kvinnligt könshormon – östrogen och progesteron – och vid denna cancerform ges också en antihormonell behandling med tamoxifen och aromatashämmande läkemedel. Vid så kallad HER2-positiv bröstcancer ges riktad behandling med läkemedlet Herceptin.

Annons

Niklas Loman är överläkare och forskare i onkologi och patologi vid Skånes universitetssjukhus. Han ser positivt på
utvecklingen inom bröstcancervården,
där vi i Sverige i dag har bland de högsta överlevnadstalen i världen.
– De senaste årtiondena har prognosen vid såväl tidigt upptäckt bröstcancer som vid återfall blivit klart bättre. Vi botar och förebygger fler fall, och det är bland annat ett resultat av att vi har bra systematisk forskning där många drabbade deltar i värdefulla studier. Även industrin har bidragit till att vi fått flera nya effektiva läkemedel, säger Niklas Loman.
Exempel på ett sådant läkemedel är antikroppsbehandlingen Herceptin, som förbättrat prognosen för HER2-positiva bröstcancerfall där risken för spridning och återfall generellt är högre än vid andra cancerformer. Ett annat nyligen godkänt läkemedel är Ibrance som bromsar tillväxten av cancerceller och fördröjer sjukdomsutvecklingen vid spridd bröstcancer.

Niklas Loman vill helst inte tala i termer av ”svårbehandlande” cancerformer. Han menar att prognosen ofta är god, om cancern bara upptäcks på ett tidigt stadium.
– Det är lätt att hamna i en ”googlingsfälla” där vissa cancerformer framställs som värre än andra. Trippelnegativ bröstcancer har till exempel ett sådant dåligt ”rykte”. Det som stämmer är att det är en mer aggressiv bröstcancerform, där vi
 idag har färre behandlingsalternativ att tillgå. Men man måste alltid titta på det enskilda fallet.

Var uppmärksam på förändringar

Att vara uppmärksam på förändringar i sin kropp och tidigt söka hjälp för sådant man oroar sig för är därför av högsta vikt, menar Niklas Loman.
– Känner du en knuta eller upptäcker
andra förändringar på dina bröst – kolla upp det direkt. Gå på dina mammografiundersökningar. Och lev så hälsosamt du kan. Rör dig mycket, ät en allsidig kost, dra ner på alkohol. Det minskar risken för en mängd sjukdomar.
Att prognoserna för bröstcancerdrabbade bara kommer att bli bättre och bättre är Niklas Loman övertygad om.
– Här i Södra sjukvårdsregionen håller vi till exempel på med ett fantastiskt projekt som kallas SCAN-B. Sedan 2010 har alla som diagnostiserats med bröstcancer erbjudits att vara med i studien, vilket innebär att vi i dag har tumörvävnad från ca 10 000 patienter som vi kan använda för att utveckla bättre diagnostiska tester, skräddarsy behandlingar och kunna förebygga återfall i större utsträckning. Det är helt unikt.

Läs också: Så undersöker du dina bröst

Text: Lina Unnhem

Låt en kvinna vinna – Köp lotten här

Klicka här och prenumerera direkt!

Prenumerera på Älska Livet-lotten med chans att vinna 1 000 000 kronor samtidigt som du är med och stödjer Bröstcancerfonden och de drabbade kvinnorna varje månad.

Vill du läsa mer intressanta hälsoartiklar – direkt till din mejl?

Läs också:

Bröstcancernytt: Snart kan tumören upptäckas innan den finns

Anna, 45, om bröstcancern: Att dö var aldrig ett alternativ

Bröstcancer – så förändrade sjukdomen våra liv


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…