Annons

Annons

Förslag: Fördubbling av tandvårdsbidrag

Från 300 till 600 kronor om året. Nu lägger regeringen ett förslag om förändring av tandvårdsbidraget, rapporterar Sveriges Radio.

Gå till tandläkaren

Fortsatt gratis för barn. Fördubblat bidrag till alla vuxna, lyder förslaget. Bild: IBL

Tänderna och tandvården kan vara en betungande post i hushållsbudgeten. Nu lägger regeringen och Vänsterpartiet ett förslag om en fördubbling av det så kallade tandvårdsbidraget.

– Jag vet ju att det här kommer att göra stor skillnad för tiotusentals människor i Sverige som med lättnad kan tänka. ”Då har jag råd att gå till tandläkaren, jag slipper gå med värk, jag slipper gå med oro”, och det är så ett välfärdssamhälle ska fungera, säger Jonas Sjöstedt (v) om förslaget till SR.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

I nuläget har barn och unga rätt till avgiftsfri tandvård. För vuxna finns det idag bidrag.

Mellan 22 år till och med det år du fyller 29 år är bidraget 300 kronor per år, mellan 30 och till och med det år du fyller 64 är bidraget 150 kronor per år. Från 65 är bidraget 300 kronor per år.

Från och med i vår

Summan betalas ut till tandläkaren eller tandhygienisten men patienten bestämmer själv om pengarna ska användas till att betala för behandlingen.

I den kommande budgeten föreslår alltså regeringen och Vänsterpartiet att det allmänna tandvårdsbidraget ska fördubblas. Enligt förslaget från 15 mars nästa år.

Fördubblingen innebär att den som är mellan 23 och 29 år eller över 65 får 600 kronor om året. Tandvårdsbidraget för den som är mellan 30 och 64 år höjs till 300 kronor per år.

Text: Henrik Högström

Läs också: Skattesänkning – regeringen satsar 4,4 miljarder på pensionärerna

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…