Annons

Annons

Förtroligt: ”Jag var otrogen, ska jag berätta?”

Ska veckans brevskrivare fortsätta att gå runt med dåligt samvete eller riskera att förlora sin man?

Bilden är arrangerad. Foto: IBL

Jag har varit gift i många år och mitt äktenskap har haft både toppar och dalar kan man säga. Det kanske inte är ovanligt om man har levt i en lång relation. Jag älskar min man, men för en tid sedan var jag otrogen. Det skedde vid ett tillfälle med en man som jag träffade 
i samband med en utlandsresa. Jag vet inte riktigt varför det hände. Det var inget som jag hade planerat. Jag hade inte ens tänkt tanken tidigare. Att vara otrogen har aldrig funnits i min värld. Nu blev det så ändå. Ett kort möte som gav mig starka skuldkänslor efteråt. Jag har inga som helst känslor för den andre mannen och vet inte ens vad han heter.

Annons

Det var en engångsföreteelse och jag kan inte riktigt förklara varför det hände. Kanske var jag svag i stundens hetta, långt hemifrån och tänkte mig inte för helt enkelt. Jag tänkte inte på konsekvenserna, det dåliga samvete som det 
har orsakat.

Jag har ingen förklaring. Men mitt dåliga samvete upptar all min tid just 
nu. Jag känner skuld gentemot min man som är helt ovetande och som alltid 
har stöttat mig på alla sätt. Ibland vill 
jag vara ärlig och berätta. Det ligger där och tär på mitt samvete och jag vill få det ur mig. Men så ångrar jag mig och tänker att det kanske gör mer skada än nytta om jag berättar. Jag vet inte vad det skulle göra för skillnad om min man fick veta vad jag gjort?

Det är ju inte säkert att det skulle få mig att skämmas mindre – och han kanske inte skulle kunna förlåta det? Vad skulle då hända med oss? Är det alltid det bästa att berätta? Måste jag göra det för att det ska kännas bra igen. Jag är rädd för vilka konsekvenserna blir och om det är värt det. Hur blir jag kvitt mitt dåliga samvete? Hur går jag vidare? Ska jag berätta eller inte?

Gisela

Relationsexperten Marcus Edstam: ”De flesta bär på hemligheter”

En av mänsklighetens eviga frågor. Hur mycket ska jag avslöja om mig själv för min partner? Dina samvetskval och din beskrivning av hur du känner talar för att du bör berätta 
för din partner om ditt snedsteg. Det skulle sannolikt lätta på din skuld och din skam.

På samma gång vet varken du eller jag hur din partner kommer att reagera. De flesta av oss bär 
på stora eller små hemligheter och några hävdar behovet av detta medan andra kräver total öppenhet och sanning i en relation. Det finns några talesätt som beskriver dilemmat, ”sanningen kommer alltid fram”, ”det man inte vet har man inte ont av”.

Vad du bör göra och vad som är bäst för dig kan jag inte utifrån dina korta rader svara på. Du kanske ska tala med någon som du har förtroende för och vända och vrida på frågan. Då kommer du förhoppningsvis fram till ett svar som passar dig, din rela-tion och den man du valt att leva med.

Läs också: Varför känner jag tomhet när allt är bra?


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…