Annons

Annons

Förtroligt: Mamma har börjat dricka för mycket

När någon i ens närhet börjar dricka för mycket alkohol kan det skapa oro hos anhöriga. Vad gör man?

Vindrickare

När eftermiddagskaffet byts mot vin är en dålig spiral igång. Bilden är arrangerad. Foto: IBL

Jag är orolig för mamma. Hon har börjat dricka mer och mer. Hon förnekar det envist, men jag märker ju på henne hur förändrad hon blir numera av bara ett par glas.
Hon ska snart fylla sjuttio och man kan tycka att hon ska få göra vad hon vill med sitt liv. Men det är svårt att stå vid sidan om och se hur hon förstör sig själv – och sina relationer. För det verkar som om väninnorna börjar tappa intresset lite; kanske tycker de att hon blir tjatig och lite virrig av vindrickandet.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Hon har alltid tyckt om vin till maten. Men på senare år har både hon och väninnorna börjat dricka viner mer och mer även dagtid, när de bara sitter och pratar eller kanske går ut på krogen. Det blir dock rätt sällan, för de har inte råd. Men att ha box i köket och en reserv i skåpet, det har hon råd med. Förut drack de kaffe och åt bullar, nu är det vin och snittar eller nåt. Det är bara hon som blir påverkad; de andra dricker måttligt. Och som sagt, hon verkar ensammare nu än för bara något år sedan. Kanske börjar väninnorna liksom jag tröttna. Jag vill till exempel inte prata med henne efter sex på kvällen, för det hörs att hon har druckit. ”Men snälla du, bara för att jag lever ensam är det väl inte fel att göra som alla par – dricka vin till maten”, säger hon. ”Men det är ju inte bara till maten”, invänder jag. Då blir hon sur.
Jag har gått så långt att jag inte längre tycker att hon ska vara ensam med barnen, även om de är rätt stora nu. Dels oroar jag mig för att hon kanske kör bil onykter, dels vill jag bespara dem deras påverkade mormor. Vad gör jag?
Angelika

Relationsexperten Anne-Marie Furhoff: Ta dina iakttagelser på allvar

Det är alltid svårt när man börjar iaktta en förändring hos en anhörig och denne förnekar det hela. Ändå måste du ta dina iakttagelser kring din mammas alkoholvanor på allvar. Det betyder att du måste ha ett djupare samtal med henne, där ni har tillräckligt med tid för att kunna se situationen ur olika aspekter.
Det allra viktigaste då är att du för samtalet på ett sådant sätt att din mamma inte känner sig anklagad. Risken är annars att det låser sig och blir mer spänt er emellan. Detta gör du bäst genom att, med utgångspunkt från dina känslor, berätta för henne hur du upplever det när du misstänker att hon druckit för mycket. Din mamma behöver också få känna att du tar upp denna svåra fråga utifrån din kärlek och omsorg om henne.
Kanske kan du undersöka om andra i hennes närhet också är bekymrade för att på så sätt bli mer säker på att det inte är du själv som i din oro överreagerar. Detta är förstås en känslig fråga, där du behöver vara säker på att den personen inte för dina farhågor vidare.

Har du en fråga till terapeuten?

Mejla frågan till [email protected] eller skriv till: Året Runt, Box 50457, 202 14 Malmö. Märk kuvertet med ”Förtroligt”.

Läs också:

Därför tål du alkohol sämre ju äldre du blir

Förtroligt: Jag orkar inte hjälpa min alkoholiserade far

Så säger du nej till alkoholen när alla andra dricker


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…