Annons

Annons

Förtroligt: ”Min ex-man kommer inte över otroheten”

En otrohetsaffär är ofta ett svek 
som skapar sår i den som bedragits. Med gemensamma barn är det dock viktigt att gå vidare, menar relationsexperten Ann-Marie Furhoff.

Bilden är arrangerad. Det är inte kvinnan på bilden som skrivit brevet.

Jag plågas av svåra skuldkänslor för hur jag har ställt till det för min familj. Andra skilda människor verkar bara gå vidare och vara lyckliga i sina nya liv. Jag bara grubblar. Det är särskilt min exman som mår dåligt fortfarande. Ibland tror jag att han dricker för mycket som tröst. Även de nu vuxna barnen har blivit påverkade, min och deras relation var under flera år väldigt dålig. Det är två söner, som båda tog pappans parti när det brakade loss.

Annons

Jag träffade min ex-man under studietiden och vi flyttade ihop tidigt och gifte oss rätt snart. Efter ett par år mötte jag min stora passion i livet. Han var också min chef. Min man misstänkte inget från början, men efter en tid kom det fram. Då sa min man att jag måste välja. ”Den andre” var gift, betydligt äldre än jag och hade stor familj. Han ville inte skiljas, visade det sig när jag ställde honom mot väggen. Jag återgick till min man, helt och fullt då i början.
Vi fick det riktigt bra en tid och fick två barn, tvillingpojkar. Men sen blev det slentrian och gräl i äktenskapet. Och jag återupptog förhållandet med mannen jag
inte kunde motstå. Vi sågs i smyg i tre år tills min man kom på oss, i vår sommarstuga. Det var förfärligt. Då ville han inte se mig mer, vi pratade bara om det som rörde den gemensamma vårdnaden om pojkarna.
När pojkarna kom i tonåren berättade deras pappa hur usel deras mamma varit, att det var mitt fel att vår tillvaro blivit så kaosartad. De tog hans parti och valde att bo heltid hos honom. Det sved.
Nu är de äldre och vi har försonats till en del, men inte helt. Och de oroar sig för sin pappa som inte kommit över sin bitterhet och sitt hat.
Jag bor sedan två år ihop med en ny man, som också haft trassliga förhållanden. Vi har hittat en bra gemenskap och han försöker få mig att satsa på ”oss”. Det är svårt när mina tankar och skuldkänslor hela tiden finns där och det förflutna gnager. Hur ska jag komma vidare?
”Caroline”

Relationsexperten Ann-Marie Furhoff:
”Det är viktigt att du 
släpper det förflutna”

Att förlåta sig själv kan vara svårare än att förlåta andra. Men ändå måste man försonas med sina tillkortakommanden. Alla människor har väl, mer eller mindre, saker i sitt liv som man djupt ångrar. Man förstod inte bättre eller man förmådde inte göra rätt. När det gäller otrohet så vill man i allmänhet inte göra den andre illa även om det blir så fel.
Din exmake blev hårt drabbad då du var otrogen, men det har gått så många år nu så han kan inte för all framtid försvara sitt beteende med dina ”synder”. Varje människa bär ansvar för sitt liv och hur man hanterar sina prövningar. Han borde i första hand ha tagit ansvar så att sönerna inte hamnade i den lojalitetskonflikt de är i nu.
Du behöver prata med dina söner om hur de har upplevt sin uppväxttid och vilka känslor de fortfarande bär med sig från detta. I ett sådant samtal bör du själv ärligt tala om vad du ångrar, vad du skäms över och vad du har lärt dig av detta.
När det gäller din nya relation så är det viktigt att du kan släppa det förflutna genom att arbeta med dig själv och prata med sönerna. Det är en förutsättning för att du och din nye man ska få chans till ett gott liv ihop.

Har du en fråga till terapeuten?
Mejla frågan till [email protected]

Läs också:
Förtroligt: Ska jag välja kärleken eller barnbarnen?

Axel: ”Jag tror att min fru vill skiljas”

Experten ger råd! Är min svartsjuka sjuklig?


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…