Annons

Annons

Förtroligt: En våldtäkt i unga år har gjort sig påmind – ska jag söka hjälp?

På grund av att sexuella övergrepp varit i fokus den senaste tiden 
har veckans läsare börjat tänka tillbaka på ett förfärligt minne.

Ett smärtsamt minne spökar plötsligt. Bilden är arrangerad.

Ett smärtsamt minne spökar plötsligt. Bilden är arrangerad. Bild: IBL

I början när alla vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp dök upp i den så kallade metoo-rörelsen blev jag förfärad som alla andra. Men det berörde inte mig och min yrkeskår, jag är frissa, så jag engagerade mig inte på djupet.

Annons

Men efter en tid dök ett minne upp som jag inte har haft en aning om att jag haft, faktiskt. Jag hade helt glömt bort det. Men nu spökar det, särskilt när jag ska somna. Jag vet inte hur jag ska göra med det.

På den tiden pluggade jag på en folkhögskola och vi skulle göra en gemensam resa till Stockholm. Det kändes stort då. Vi var på museer och Gröna Lund. Och på krogen och drack en hel del. Det var ju fest.

Vi bodde på ett inte alltför dyrt hotell en bit utanför stan. När vi åkte hem, vi var sju personer, var vi nog lite på sned om man så säger. Vi sa godnatt och när vi fått våra nycklar gick var och en till sitt rum. Trodde jag. Men en av killarna som jag i och för sig flirtat en del med men aldrig kysst eller något, trängde sig in i mitt rum precis när jag skulle stänga och låsa. Och ner i sängen med mig. Det var överraskande och väldigt obehagligt.

”Fåna dig inte, jag vet ju att du vill”, sa han när jag försökte få bort honom. Så jag blev stel och lät honom göra som han ville.

Jag hälsade inte på honom under den dag som återstod av resan, gick undan och skyllde på huvudvärk. Och han låtsades inte om att jag fanns, bad inte om ursäkt.
Hur ska jag få nattsömnen tillbaka. Min man vet ju ingenting. Jag är 57 år i dag och har glada barn och fin familj.
Petra

Anne-Marie Furhoff är Året Runts familjerådgivare.

Anne-Marie Furhoff är Året Runts familjerådgivare.

Relationsexperten: Ofta kommer orimliga skuldkänslor

Det har visat sig att många precis som du genom metoo-rörelsens berättelser har fått kontakt med gamla svåra minnen. Det är inte ovanligt att chockartade händelser som man varit med om helt har stängts av för att det är så smärtsamt. Det är ingen medveten process utan sker automatiskt och ganska snabbt. På så vis skyddar vi vår mentala balans. Men det som har hänt finns ju kvar någonstans och kan av olika anledningar aktualiseras igen.

För att komma till rätta med det du plågas av nu är nog professionell hjälp den bästa vägen. Själva övergreppet väcker ju känslor av kränkning och maktlöshet, men också vrede. Ganska ofta kommer också orimliga skuldkänslor in, det vill säga att man skulle ha någon del i det som hänt. En kortare terapi kan successivt hjälpa en att bli fri från dem. Genom bearbetning kan många svåra känslor mista sin laddning.

Du lever i en fin familj som inte vet om händelsen i din ungdom. Du behöver nog lite summariskt berätta åtminstone för din man vad du brottas med nu och att du tänker söka hjälp. Det skapar en trygghet i er relation att han vet hur det är för dig.
Anne-Marie Furhoff

Har du en fråga till terapeuten?

Mejla frågan till [email protected] eller skriv till: Året Runt, Box 50457, 202 14 Malmö. Märk kuvertet med ”Förtroligt”.

Läs också:

#MeToo sprider sig som en löpeld

Här kan du läsa fler frågor till experten!

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…