Annons

Annons

Förtroligt: ”Varför känner jag tomhet när allt är bra?”

Att inte känna sig tillfreds eller lycklig trots att man har det bra 
är något många upplever. 
Veckans läsare söker efter svar.

Bilden är arrangerad. Foto: IBL

Jag är en kvinna i sextioårsåldern som lever ett på många sätt bra liv. Jag trivs med mitt jobb, har många vänner och på min fritid gör jag många resor och försöker göra saker som jag mår bra av. Jag har flera intressen och är aldrig sysslolös eller ensam om jag inte valt det själv. Min ekonomi är bra och hela min tillvaro är ordnad.

Annons

Därför känns det så otacksamt att inte vara nöjd. För jag är inte tillfreds med mitt liv just nu. Det är som att det finns en tomhet inom mig som jag har svårt att fylla med något. En tomhet som aldrig försvinner oavsett vad jag gör eller vilka roliga händelser jag får vara med om. Jag känner glädje men den försvinner ganska snabbt och då kommer känslan av tomhet över mig igen.
Det är som att jag aldrig kan koppla av och känna mig nöjd med tillvaron. Som att jag längtar efter något som jag inte 
vet vad det är och kan sätta ord på. Jag känner mig väldigt privilegierad och egentligen borde jag ju vara tacksam. Men känslan av otillfredsställelse finns där nästan alltid och så vill jag inte känna.
Jag har egentligen inte så höga krav på livet tycker jag, och är inte en sådan som hela tiden söker kickar och äventyr. Vad kan jag göra för att bli mer tillfreds och nöjd?
Lilly-Anne

Relationsexperten Marcus Edstam: ”Lycka är ofta flyktig 
och kortvarig”

Upplevelse av tomhet och meningslöshet är en vanlig och återkommande känsla hos många människor. Vad det är som bidrar till din upplevelse och önskan om att känna dig mer tillfreds och nöjd med livet är omöjligt för mig att veta. Jag gissar att svaret inte finns inom dig utan att du måste söka dig till andra människor för att förstå och i bästa fall förändra din upplevelse.
Kuratorer på vårdcentraler, präster och diakoner samt psykoterapeuter är några av de yrkesgrupper som är vana vid liknande samtal och sökande efter förståelse av känslor och upplevelser.
Andra alternativ kan vara att söka sig till sammanhang där du upplever mening och glädje och acceptera att lyckan ofta är flyktig och kortvarig. Vi tycks leva i en lyckokultur 
där mängder av människor försöker lura oss att tro att lycka är den bästa känslan och något att sträva efter. Försök 
i stället att göra något som fyller någon annan med glädje och gör sådant där du själv upplever meningsfullhet. 
Vad det kommer att vara är något du behöver utforska 
och upptäck gärna morgondagen tillsammans med andra människor. ”Lycka” till!

Läs också:

Förtroligt: ”Min vän flörtar med min man”

Gilla Året Runt på Facebook

Förtroligt: Min väninna är bipolär; hur hjälper jag henne?

Forskning: Att bo ensam kan göra dig lyckligare


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…