Annons

Annons

Fråga dietisten: Jag lider av uppblåst mage

Svullen mage, eller ballongmage är ett vanligt symtom som kan uppstå till följd av många olika orsaker. Vår dietsist svarar på läsarnas frågor.

ballongmage

Fråga dietisten: Sofia Antonsson, legitimerad dietist och expert på problemmagar och IBS, svarar på dina frågor. Mejla till [email protected] eller skriv till Året Runt, Box 27715, 115 91 Stockholm.

Annons

 

Fråga: Hej! Vissa menar att gluten är farligt att äta medan andra menar att det tvärtom är farligt att ta bort gluten. Hur är det egentligen? Jag älskar bröd och pasta, men känner mig ofta uppblåst i magen efter att jag ätit det. Finns det bättre alternativ?
/Birgitta

Gilla Året Runt på Facebook

Svar: Gluten är ett riktigt trendämne just nu och det är många som forskar på hur gluten påverkar vår kropp. Rent generellt är det ingen fara att ta bort gluten eftersom gluten i sig inte tillför någon näring till kroppen.

Däremot blir det ju många livsmedel som försvinner samtidigt och då gäller det att ersätta gluteninnehållande produkter med bra alternativ. Många produkter på glutenfria hyllan innehåller mer socker och fett än originalen och då är det egentligen inte ett bättre alternativ.

Väljer man i stället naturligt glutenfria produkter som ris, potatis och quinoa är det ingen fara. Då får du också bort fibrerna som vanligen ställer till det i magen och ger t ex uppblåsthet. Kom ihåg att ta ett test för gluten innan du tar bort det ur kosten!  /Sofia Antonsson

Gott & Glutenfritt – baka gott med vår webbguide!

gott och glutenfritt

Äntligen en komplett och fullmatad onlinekurs för dig som vill veta allt om glutenintolerans och glutenfria matval!
Vi har samlat information om kosthållning, medicin & hälsa och andra värdefulla tips – och givetvis mängder av härliga och goda recept.

Du får…
● En inspirerande receptbank med 72 recept för hela dagen, både till vardag och fest.
● Anneli Andersson, som bloggar på Glutenfria godsaker visar i steg-för-stegfilmer hur du bakar saftiga bullar och bröd.
● Dietisten, Sofia Antonsson svarar på frågor och ger experttips om gluten.
● Du får en stor mjölguide
● Vi ger dig smarta knep för en härligare glutenfri vardag.

Efter kursen kommer du garanterat att känna dig tryggare, mer inspirerad och säker på att lyckas i köket.

Pris: Just nu! 199 kr Ordinarie: 249 kr

gott och glutenfritt


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…