Annons

Annons

Fråga doktorn: Kan bölden på ryggen vara akne?

Kan min barnbarns bölder på ryggen vara akne? Läkaren Åsa Rundgren svarar!

Foto: IBL/Shutterstock

Mitt barnbarn, som är 21 år, har några gånger fått smärtsamma bölder på huden. Han tror själv att det kan vara akne, men han har inga besvär alls i ansiktet. Vad kan detta vara? Nu senast var det en riktigt stor böld han fick på ryggen. Man såg den genom tröjan till och med, och det blev även ärr efteråt.
/Orolig farmor

Annons

Det går utifrån din beskrivning inte att vara helt säker på vad detta rör sig om. För att vara det krävs att man har möjlighet att undersöka ditt barnbarn, och då särskilt huden i dess helhet och inte bara på ryggen.
Man kan ha besvär av akne där de mest uttalade symtomen uppkommer på ryggen eller på bröstet, och som då ger ganska stora och ömmande knölar som ligger lite djupare i huden. Dessa akneutslag kan även lämna kvar ärr när de läker. Denna form av akne kan ibland behöva behandlas med en särskild variant av antibiotika som tillägg till den lokala behandlingen av huden med verksam aknesalva.
En del personer med mer känslig hud, som exempelvis allergiker och personer som i barndomen haft tendens till böjveckseksem, kan ha en ökad risk att få återkommande hudinfektioner, vilka då oftast är orsakade av så kallade stafylokock-bakterier. Detta beror på att hudens förmåga att utgöra en sorts skyddsbarriär är lite nedsatt hos dessa personer. Vid detta tillstånd kan man i vissa fall behöva behandla med antibiotika under en längre period. Ibland ordineras man bakteriedödande klorhexidintvål i samband med duschning för att försöka minska risken för infektioner. Klorhexidin är ofta uttorkande för huden, så man bör följa givna anvisningar. Medicinsk ljusbehandling av huden kan också övervägas för att stärka hudbarriären, vilket i så fall utförs på hudkliniker.
Förutsatt att ditt barnbarn vill ha hjälp för sina besvär kan en tid hos husläkaren vara en god idé, då det ibland kan vara svårt att få tid hos en hudspecialist utan remiss.

Gilla Året Runt på Facebook

Året Runts läkare Åsa Rundgren svarar på frågor om hälsa.

Här kan du läsa fler frågor och svar av läkaren, samt ställa din egen fråga!

Läs också:

Finns det någon bot mot mitt barnbarns akne?

8 sätt att bli av med dina finnar

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…