Annons

Annons

Fråga doktorn: Kan vattkoppssmitta ge mig bältros?

Kan barnbarnet som har vattkoppor smitta mig med bältros? Läkaren Åsa Rundgren ger svar!


Stämmer det att jag inte kan få bältros av att ta hand om mitt barnbarn som har vattkoppor? Undrar också om det är vanligt att man får bältros flera gånger?
/H

Vattkoppor är en smittsam virussjukdom. Efter genomgången sjukdom finns viruset kvar i kroppen, vilande i nervceller, och kan långt senare blossa upp i form av bältros. Man vet inte säkert varför reaktiveringen av viruset sker, men förändringar i kroppens immunförsvar kan vara en orsak. Bältros ses oftare hos personer över 50 år. Vid bältros vandrar viruset ut längs en nerv och ger blåsbildning i huden i nervens utbredningsområde samt även ofta feber, huvudvärk och en allmän trötthetskänsla. Utslagen kan föregås av en uttalad smärta i området. Smärtan kan kvarstå lång tid efter att utslagen försvunnit. Det finns effektiva antivirala läkemedel vid bältros, som man ska börja med så tidigt som möjligt i sjukdomsförloppet – helst inom tre dygn. Behandlingen ges främst till personer med nedsatt immunförsvar, om utslagen uppträder i anslutning till ögat (vilket kan påverka hornhinnan) samt till personer över 50 år. Det finns ett vaccin, men förnärvarande ges det endast efter individuell bedömning.
Bältros är inte särskilt smittsamt, men kan smitta vid direktkontakt med sårvätska från blåsorna. Den som smittas kan då få vattkoppor om den inte haft det tidigare. En person med bältros kan inte smitta en annan person så att den får bältros. Man anser inte heller att man kan få bältros av att vara med någon som har vattkoppor. Man kan få bältros mer än en gång, men det är dessbättre inte så vanligt att det händer.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Året Runts läkare Åsa Rundgren svarar på läsarfrågor om hälsa.

Här kan du också ställa en fråga till läkaren, samt läsa fler svar!

Läs också:

Finns det någon bot mot mitt barnbarns akne?

Dina fläckar på huden kan vara svamp – så behandlar du


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…