Annons

Annons

Fråga doktorn: Varför har jag ont i ryggen?

Vad kan man göra mot mina ryggsmärtor? Läkaren Åsa Rundgren svarar!

Foto: IBL/Shutterstock

Har i många år haft problem med ryggsmärtor. Har gjort undersökningar och man har inte hittat något fel, mer än att jag har ett arbete i butik där jag står upp under hela dagen. Jag upplever att jag inte får hjälp av vården. Så fort de uteslutit olika diagnoser så ska jag bara stå ut med smärtan. Finns det verkligen ingenting att göra? Har gått till sjukgymnast, men blev inte hjälpt av de övningarna.
Anki

Annons

Ryggsmärtor är tråkigt nog mycket vanligt, och långvariga besvär kan ge en klart försämrad livskvalitet. Såväl rökning som övervikt kan öka risken för ryggproblem, men i många fall hittar man ingen sådan bidragande orsak. Det finns några mer specifika diagnoser, som diskbråck, spinal stenos, kotkompression och inflammatorisk ryggsjukdom, men de utgör endast 15–30 % av de mer långdragna besvären.
En person med stora besvär kan ibland ha en ganska normal bild vid en radiologisk utredning. En förklaring kan vara att smärtimpulser kan utlösa en reflexmässig muskelsammandragning i närliggande ryggmuskler. Hos personer med ryggvärk kan man oftare se att de har en kvarstående ryggmuskelkontraktion, medan denna hos en ryggfrisk person avklingar efter en tid. Det har även visats att rörelse kan bryta den reflexmässiga muskelsammandragningen, därav rekommendationerna att så fort det går försöka återgå till så normal fysisk aktivitet som möjligt. Rörelse och aktivitet är av ännu större betydelse vid långdragna besvär.
Då ryggbesvär är ett komplext område finns det ryggspecialister, smärtspecialister och mottagningar med ryggrehabilitering som arbetar specifikt med denna frågeställning. Vetenskapliga studier visar att en kombination av olika åtgärder, som till exempel ryggövningar, ergonomiska förändringar i hemmet och på jobbet, akupunktur och tens (transkutan elektrisk nervstimulering), tillsammans ger en bättre effekt än om behandlingarna sker en och en, särskilt om de individanpassas.
De flesta behandlingsformerna bör du kunna få tillgång till inom det så kallade högkostnadsskyddet för sjukvård. Särskilt viktigt är det förstås med råd och rörelseprogram om man som du har ett stående arbete. Din arbetsgivare borde dessutom vara intresserad av att en arbetsterapeut undersöker vilka förbättringar som kan göras i din arbetsmiljö.
Det kan ta tid innan man hittar just den kombination av behandlingar som passar bäst för en. Stå på dig!

Här kan du också ställa en fråga till läkaren, samt läsa fler svar!

Läs också:

Slipp ryggont med enkla övningar

Yoga bra mot ryggont

Äntligen slipper jag ryggsmärtan


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…