Annons

Annons

Fråga doktorn: Varför värker det i kroppen?

Jag har värk i kroppen – kan det vara fibromyalgi? Läkaren Åsa Rundgren svarar!

Är kvinna, 55, och har sedan en tid tillbaka besvärats av värk i kroppen. Värken kom efter en långdragen förkylning i januari förra året. Jag har varit hos flera olika läkare och tagit mängder med prover, men de hittar ingenting. Har nu börjat fundera på om det kan vara fibromyalgi då jag tycker att beskrivningen av symtomen stämmer. Kan jag ha fått den här värken på grund av att jag haft en väldigt stressig period på jobbet? Kan fibromyalgi botas? Finns det någon medicin? Det blir lite bättre när jag tar det lugnt, märker jag.
Inger

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Fibromyalgi är ett kroniskt smärttillstånd som kännetecknas av långvarig och utbredd smärta, ömhet, sömnstörningar och trötthet. Smärtan känns framför allt i musklerna, men även ledsmärta förekommer. Muskelsmärtan gör det svårare att till exempel springa, gå i trappor och lyfta tunga saker. Många med fibromyalgi lider av stela muskler framför allt på morgonen. En del upplever domningar och stickningar medan andra har en högre känslighet i huden, så att man till och med känner av trycket från sina kläder.
Fibromyalgi är en så kallad kriterie-diagnos. Det innebär att ett visst antal symtom måste föreligga för att diagnosen ska kunna ställas. Några av dem är att man under minst tre månader ska ha haft besvär av generell smärta med utbredning över hela kroppen (inkluderande nacke, bröstkorg och/eller ländrygg) samt smärta redan vid ett lätt tryck på specificerade ställen på kroppen, så kallade tender points. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd och det har funnits många teorier och uppfattningar om vad som orsakar sjukdomen. Det man nu vet är att det smärtreglerande systemet är i obalans vilket bland annat ger en ökad känslighet för smärta och en bristande smärthämning. Man kan även se en avvikande funktion i nervsystemet och nedsättning av muskulaturens blodförsörjning.
Eftersom det i nuläget inte finns några specifika blodprover eller röntgenundersökningar som kan påvisa fibromyalgi ställs diagnosen utifrån de besvär man upplever. Ofta ingår ett intervjuformulär om såväl kroppsliga symtom som den psykiska hälsan. Det är vanligt att man även använder en så kallad smärtteckning där man markerar var på kroppen det gör ont. Ofta kompletteras detta med en del blodprover och ibland även någon röntgenundersökning, bara för att säkert utesluta andra sjukdomar med symtom som delvis kan likna fibromyalgi som till exempel rheumatoid artrit, polymyalgia rheumatica, hypothyreos och B12-/folsyrabrist. Även eventuella biverkningar av blodfettssänkande preparat bör uteslutas.
Det finns för närvarande ingen specifik medicin eller behandling som botar fibromyalgi, men mycket kan göras för att lindra besvären. Det man rekommenderar är så kallad multikomponentsbehandling, vilket innebär en individuellt utformad kombination av fysisk träning och psykologisk terapi, och som även kan innefatta sjukgymnastik, hjälp till livsstilsförändringar, avslappningstekniker och arbetsterapi.
I ditt fall rekommenderar jag dig att ordna en ny tid hos en läkare du känner förtroende för, så du aktivt kan ta upp frågan om dina besvär kan bero på fibromyalgi. Långvarig stress är aldrig ”nyttigt” och kan påverka en smärtproblematik negativt. Om du märker att dina besvär minskar när du har möjlighet att sakta ner tempot så ska du förstås ta fasta på det!

Året Runts läkare Åsa Rundgren svarar på läsarfrågor om hälsa.

Läs mer frågor och ställ din egen fråga här >>

Läs också:

7 symtom på fibromyalgi att ta på allvar

Minska stressen och slipp nackvärken


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…