Annons

Annons

Framtidens inredning på Formex

Just nu pågår en mässa som heter Formex på Stockholmsmässan i Älvsjö. Den är till för att alla som säljer inredning i butiker runt om i Sverige ska se vilka nya saker det finns. Det kommer utställare från hela Norden som vill visa upp sitt sortiment.

Annons
dukning

Fin höstdukning från danska Lene Bjerre.

Det finns porslin, tyger, doftljus, smycken, textilier, väskor och massor av andra småsaker  – till och med julpynt. Men inga stora möbler.

Gilla Året Runt på Facebook
handvaskor

Handväskor i höstens trendiga färger från Idar.

Här på Formex kan man se hur de nya trenderna kommer att se ut inom inredning – vilka färger som gäller och vilka stilar. Varje Formex har ett tema och denna gång var det ”Nordic me”. Den traditionellt nordiska stilen som brukar vara lite stram och vitgrå – om inspirationen inte kommer från kurbitsmönstren i Dalarna förstås!

kurbits

Helena Nilsson Design var väldigt färgglad och folkloristisk.

Textilier kommer allt mer inom inredning, fick vi veta, och det är roligt att höra för en handarbetsredaktör som gillar allt från dukar och mattor till gardiner och mysiga filtar.

Filtar

Skotskrutiga filtar från Estelle.

Det är flera små designers som ställer ut på Formex. Det är ofta de som kommer på de nya och lite roliga grejorna – som den här handduken med massor av tips för hur man får bort fläckar. Det fanns också handdukar med recept och andra tips.

handduk

Väldigt praktiskt med en handduk som man kan lära sig en massa av eller hur?

handdukar

Tips! Handdukarna från Handduksbolaget BoM UNITED blir väldigt bra gå-bort-presenter.

Trots det nordiska temat så fanns det också en jättefin monter med den engelska designern William Morris. Han levde och verkade i slutet av 1800-talet och gjorde rikligt dekorerade mönster i mättade färger som är väldigt populära just nu. Hans mönster passar väldigt bra på porslin – även om de var gjorda för tapeter och tyger.

morrismuggar

Muggar med Morrismönster från Estelle.

En svensk konstnär som tog stort intryck av William Morris var Carl Larsson, som mer än någon annan varit med och skapat den nordiska inredningsstilen – så Morris passade ändå bra in på årets Formex.

Text och foto: Johanne Ländin

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…