Annons

Annons

Fredrik Paulún: Jag blev stärkt av en dröm

Glutenkänslighet kan yttra sig i märkliga symtom. Och det kan utlösas på de mest oväntade sätt. Det har näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún själv fått uppleva.

Fredrik-paulun

Namn: Fredrik Paulúun
Ålder: 45 år
Yrke: Näringsfysiolog, författare, föreläsare och livsmedelsproducent
Bor i: Villa i Nacka söder om Stockholm
Familj: Fru Helena, barnen Adam, 5 år, Dorian, 2 år, och Holly, 6 månader

Annons

– Häromnatten drömde jag om bullar. Stora, saftiga, söta bullar med mycket kanel. Jag åt flera stycken…
För GI-gurun Fredrik Pauluún, som skrivit mängder av böcker om blodsockerfasor och kolhydratfällor, var det här en väldigt märklig dröm.
– Jag har inte ätit bullar sedan jag var 15 år! Det var då jag slutade helt med socker – sötsaker och fikabröd har inte funnits på kartan sen dess.
– Men ännu märkligare var det när jag såg mig själv i spegeln morgonen efter. Jag hade eksem i hela ansiktet. Det blossade, kliade och sved, berättar han.

Gilla Året Runt på Facebook

Det var just den typen av besvär som ledde till att Fredrik för några år sedan bestämde sig för att testa en glutenfri kost.
– Jag hade läst mängder av forskningsrapporter och skrivit en bok (Paulúns stenålderskost) om hur hälsan kan förbättras när vi äter mat som våra kroppar är anpassade för. För grottfolket fanns ju knappast mjölprodukter på menyn – och frågan är om det bör göra det för nutidsmänniskan, enligt Fredrik.
– Själv bestämde jag mig för att ändra dietkurs och styra mot en så naturlig och ren kosthållning som möjligt.
Allt med gluten ströks och kroppens snabba svar förvånade Fredrik:
– Mina eksem försvann efter bara ett par veckor. Det var då jag förstod att jag var glutenintolerant. Dessutom hade jag besvärats av värk i lederna i flera år. Nu var smärtan borta – det var magiskt! berättar han.

Fredrik Paulún är näringsexpert och en av Sveriges mest kända kostförespråkare. Kostens makt över kroppen och hälsan är så stark att ”bara” en dröm kan utlösa fysiska reaktioner.
– Men självklart fungerar det åt andra hållet också – bra mat med mycket näring bygger upp kroppen, stärker immunförsvaret och sätter igång läkningsprocesser, förklarar han.
Dessa fenomen skriver Fredrik Paulún om i sina böcker, där den senaste Boost, 50 recept för fettförbränning tar upp den senaste vetenskapliga forskningen kring hur kroppen reagerar på vanliga livsmedel. Han har skrivit boken tillsammans med sin fru Helena – ”en hejare på att skapa välsmakande och vackra rätter av mina näringsrekommendationer”, enligt Fredrik.
– Vi lever som vi lär. I vår familj äter vi så sund mat som möjligt – hemlagade, ekologiska och näringsrika rätter. Vi undviker gluten, laktos och rätter med snabba kolhydrater.
– För många verkar det svårt, krångligt – och dyrt. Men det behöver det inte vara. För oss är det ekonomiskt att äta sunt. Vi får mer näring för pengarna, bättre mättnad och mindre cravings. Eftersom vi håller oss mätta mellan målen blir det aldrig panikpizza eller bullar när hunger och sötsug slår till. Sånt sparar vi massor på. Och mår bäst av.

Fredriks smarta matval
Istället för vetemjöl
Välj ren havre-, mandel-, kokos- bovete-, majs- och rismjöl. Arrow root, teff och durra funkar också bra.
Istället för pasta
Ät ris, quinoa, potatis, rotfrukter och ”bandpasta” av hyvlade grönsaker.

Av Eva Boholm Foto Peter Knutson

Gott & Glutenfritt – baka glutenfritt med vår webbguide!

gott och glutenfritt

Äntligen en komplett och fullmatad onlinekurs för dig som vill veta allt om glutenintolerans och glutenfria matval!

Vi har samlat information om kosthållning, medicin & hälsa och andra värdefulla tips – och givetvis mängder av härliga och goda recept.

Du får…
● En inspirerande receptbank med 72 recept för hela dagen, både till vardag och fest.
● Anneli Andersson, som bloggar på Glutenfria godsaker visar i steg-för-stegfilmer hur du bakar saftiga bullar och bröd.
● Dietisten, Sofia Antonsson svarar på frågor och ger experttips om gluten.
● Du får en stor mjölguide
● Vi ger dig smarta knep för en härligare glutenfri vardag.

Efter kursen kommer du garanterat att känna dig tryggare, mer inspirerad och säker på att lyckas i köket.

Pris: Just nu! 199 kr Ordinarie: 249 kr

gott och glutenfritt

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…