Annons

Annons

Frida, 18, blev fri från svår akne med naturmedicin

När Frida Månsson kom 
i puberteten fick hon 
stora problem med akne 
i ansiktet. Hon fick starka salvor av läkaren, men ingenting hjälpte.

Både Frida och hennes mamma Susanne tvekade inför de starka tabletter läkarna skrev ut mot aknen. Här med hundarna Tova och Totte.

När Frida var 14 år fick hon röda utslag i ansiktet. Det som hos de flesta andra ungdomar utvecklas till en vanlig tonårsakne blev mycket värre för Frida. Ansiktet blev rödrosa och lila med stora bölder. Både Frida och hennes föräldrar blev oroliga och sökte läkare.
På vårdcentralen fick Frida remiss till en hudspecialist som skrev ut olika salvor, men de gav inga märkbara resultat. Nästa steg var tabletter – starka mediciner med många biverkningar.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Både Frida och hennes mamma tvekade. Frida vägrade till slut gå till skolan, hon kände sig ful och blev retad på grund av sina hudproblem. Hon försökte dölja det med ansiktskrämer och täckande foundation, men då blev det bara värre.

– Jag såg ut som en prickig korv i hela ansiktet, förklarar hon.

Fridas pappa kände igen detta eftersom han haft liknande problem i tonåren och lidit mycket. Han fick ingen hjälp på den tiden och har fortfarande ärrbildningar kvar i ansiktet. Frida var livrädd att det skulle bli likadant för henne och självförtroendet sjönk ner i botten.

Vände efter tre veckor

Frida började gymnasiet men trivdes inte och hoppade av. Hon provade med en annan linje men inte heller den kändes bra.

– Det var rätt jobbigt där ett tag, minns Frida.

När hon var 16 år fick hon tips om terapeuten Kjell Söderlund och besökte honom. Efter samtal och undersökning fick hon en individuell blandning med kosttillskott, mineraler och örtblandning. Frida började ta tillskottet och under de första veckorna blev huden värre. Hela ansiktet blev rött. Men eftersom hon fått veta i förväg att det skulle kunna bli en utrensning och en stark reaktion i början, så tog hon det lugnt.

Och efter tre veckor vände det. Fridas hud blev sakta men säkert bättre, den läkte och såg allt mer normal ut.

Fylld av energi

Efter ett halvår med kosttillskotten blev hon fri från akne, och det har hållit i sig.

– Nu är det jättebra, det finns inget kvar av aknen, numera går jag gärna ut utan smink.

Frida går numera på Estetiska programmet med favoritämnena sång och musik på gymnasiet. Hon som alltid har älskat att sjunga stortrivs och känner sig full av energi.

– Ja, livet har äntligen vänt. Det är verkligen skönt att kunna se sig själv i spegeln och känna sig glad.

 

Kjell Söderlund, naturläkare: Akne är ofta ärftligt

Kjell Söderlund är doktor i akupunktur och terapeut med 50-årig erfarenhet. Han utgår från den kinesiska medicinens diagnostiserings- och behandlingsprinciper.

– Inom naturmedicinen ser vi en koppling mellan huden och levern och även njurarna. Akne är ofta en ärftlig åkomma. Frida hade en svag och känslig hud, lymfan cirkulerade dåligt och dessutom var hormonerna i obalans vilket är vanligt i puberteten. Först och främst var det viktigt att stödja leverns och njurarnas normala funktion med en utrensning av slaggprodukter och tungmetaller. När reningen av kroppen blir bättre märks det på huden som läker och blir frisk och slät. Det gäller både vid akne och eksem.

Kjell Söderlund träffade Frida vid två behandlingstillfällen med sex månaders mellanrum. Båda gångerna fick hon utrensande Selemin (med selen och mineraler) samt mineraltillskott och en örtblandning.

– Selen är bra när man vill rensa ut tungmetaller ur kroppen. Tillsammans med vissa mineraler blir effekten extra god. Det tar lite tid att rensa ut och återställa balansen i kroppen, men resultatet brukar bli mycket bra och utan biverkningar.

Vuxenakne
 allt vanligare

Personer i alla åldrar kan få akne, men det är vanligast i tonåren. 
Det är hormonförändringarna i puberteten som gör att det bildas mer talg i talgkörtlarna. För de allra flesta försvinner aknen efter puberteten.

En del får akne först i vuxen ålder, eller har kvar sin akne ända upp i 50-årsåldern. Sådan akne kallas för akne tarda och blir allt vanligare utan att forskarna vet varför. Det kan vara svårt att skilja vuxenakne från en hudsjukdom som heter rosacea. Rosacea ger en kraftig rodnad framför allt på och kring näsan och på kinderna.
Källa: 1177 Vårdguiden

3 tips vid akne

1. Börja inifrån och se till att din mage mår bra. Ät mycket frukt och grönt, bär, frön och nötter samt fet fisk såsom lax och makrill. Undvik sockerrika livs-medel som läsk, godis, fikabröd och glass.
2. Ta ett kosttillskott med omega 3-fettsyror, det minskar inflammation i 
kroppen och kan ge bättre balans i hormonsystemet.
3. Ha tålamod! Det tar cirka tre månader innan kroppen byggt upp sina depåer med fettsyror och minst en månad för huden att återfå sin balans.

Av Stina Helmersson

Foto: Ewa Stackelberg

Läs också:

Malins rosacea försvann med ny behandling

Finns det något bot mot mitt barnbarns akne?

Fråga doktorn: Kan bölden på ryggen vara akne?


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…